Ενημέρωση με ένα κλικ

Πολυτεχνείο: Φόρος τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου απέτισε για τρίτη συνεχόμενη μέρα πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο και στην τσακισμένη πύλη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος οι πύλες τους οποίου έκλεισαν για να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι και υγειονομικοί προκειμένου να κατευθυνθούν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου θα παραμείνουν μέχρι να συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας. Μιας πορείας μνήμης και αντίστασης, υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, κατά της καταστολής και των ανισοτήτων.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
EUROKINISSI /ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή» και «Έξω το ΝΑΤΟ» γράφουν μεταξύ άλλων τα πανό, ενώ οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες φωνάζουν και συνθήματα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι τροποποιήσεις δρομολόγιων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ περιμετρικά του κέντρο. Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., κλείνουν το μεσημέρι οι σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός»

Το πρωί επικράτησε ένταση όταν οι βουλευτές της κυβέρνησης Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρη αποδοκιμάστηκαν από φοιτητές, οι οποίοι εμπόδισαν την είσοδό τους και πέταξαν το στεφάνι στο δρόμο.

Ένταση δημιουργήθηκε και αργότερα όταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο χώρο αλλά συνάντησαν «μπλόκο». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, άτομα διαπληκτίστηκαν με μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να τα εμποδίσουν.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, πάντως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντιπροσωπεία βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο γενικός γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καταδίκασε την παρεμπόδιση της αντιπροσωπείας της να καταθέσει στεφάνι, ενώ στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τηρήθηκε ύστερα ενός λεπτού σιγή.

Στο μεταξύ ο κόσμος δεν σταματούσε να συρρέει στο Πολυτεχνείο κρατώντας γαρύφαλλα για να τιμήσει 48 χρόνια μετά, την σπουδαία εξέγερσης που συνέβαλε στην απονομιμοποίηση και την πτώση της Δικτατορίας, που εμπνέει ακόμα τους νέους και τις νέες για τους δικούς τους αγώνες. Άλλοι άφησαν σημειώματα, ενώ μαθητές όλων των βαθμίδων τις ζωγραφιές και τα δικά τους μηνύματα.

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ 

Στις φετινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της εξωκοινουβουλευτικής αριστεράς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ(μ-λ), συλλογικότητες υποστήριξης προσφύγων όπως η ΚΕΕΡΦΑ, και του αναρχοαυτόνομου χώρου, όπως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών έχει τη καταγγείλει το γεγονός ότι η κυβέρνηση «θα βγάλει στο δρόμο 6.000 περίπου αστυνομικούς σε κάθε στενό της Πρωτεύουσας, σαν έχουμε πόλεμο, για να τηρηθούν τα μέτρα τάξης και ασφάλειας. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός που αποδεκατίζει όλες τις υπηρεσίες από επιτελεία έως τα τμήματα και τις υπηρεσίες ασφάλειας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει