Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίδομα 800 ευρώ: Επεκτείνονται οι δικαιούχοι – Δείτε τις νέες κατηγορίες

Στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ μπαίνουν αρκετές νέες κατηγορίες δικαιούχων και ειδικότερα 160.000 εργαζόμενοι που έμειναν εκτός των μέτρων.

Η προσθήκη των νέων κατηγοριών αναμένεται με υπουργική απόφαση την οποία πρόκειται να υπογράψει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή των 800 ευρώ είναι 27-30 Απριλίου, ενώ η τρίτη και τελευταία καταβολή του πρώτου πακέτου αναμένεται 5-10 Μαΐου.

Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι:

Λατόμοι

Ασβεστοποιοί

Δασεργάτες

Ρητινοσυλλέκτες

Καπνεργάτες

Αγγειοπλάστες

Κεραμοποιοί

Πλινθοποιοί

Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών

Μουσικοί και τραγουδιστές,

μέλη των οικείων σωματείων

Ηθοποιοί

Υποδηματεργάτες

Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου-θεάτρου

Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης

Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου

Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων

Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κλπ)

Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις,

μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στο μητρώο Α, εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου

Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ και, μάλιστα, σε συγκεκριμένο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τηρείται το μητρώο τους

Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο το οποίο τηρεί το υπουργείο Υγείας

Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας που έληξε στις 31.12.2019 Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ

Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ Ουρανούπολης Αγίου Όρους

Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στη ΔΕΘ Helexpo ΑΕ

Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής.

Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τις κατηγορίες, που προαναφέρθηκαν, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2020.

Μακροχρόνια άνεργοι

Έως τις αρχές Μαΐου αναμένεται να πληρωθούν και τα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους.

​Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δικαιούχοι της νέας επιδότησης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, που απέκτησε την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 και μετά και διατηρούν την ιδιότητα αυτή, μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης).

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

  • το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,
  • ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών,
  • ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),
  • ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),
  • ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι άνεργοι θα κληθούν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον ψηφιακό κόμβο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η δαπάνη για την δράση προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει