Ενημέρωση με ένα κλικ

Eurogroup για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

O πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Οι υπουργοί συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το έτος 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

«Θα αναλάβουμε οποιαδήποτε περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup.

«Έχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει να παράσχουμε ταμειακές διευκολύνσεις ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που συνίστανται στην παροχή εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών απαιτήσεων», συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν μελλοντικά αυτά τα ποσοστά.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν εξαιτίας της μεταμνημονιακής παρακολούθησης στην Ελλάδα, είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη- μέλη».

Την πλήρη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Εurogroup εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Οι αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και τις προτεραιότητες» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών  «δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ενώ εξαιρούνται από τους στόχους οι έκτακτες δαπάνες λόγω κορονοϊού». Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την οικονομία.

Ο Σεντένο έκανε γνωστό πως θα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να εξετάζουν την κατάσταση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει