Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού, στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία

Τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η Ευρωζώνη

Η έξαρση του κορονοϊού, έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, με τα διεθνή χρηματιστήρια να προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές τους, με άγνωστο το μέλλον της επόμενης εβδομάδος.

Οι παρούσες συνθήκες, σε γείτονες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Βουλγαρία, έχουν άμεσες επιπτώσεις σε βασικούς τομείς της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κορυφαίοι παράγοντες προεξοφλούν ήδη ισχυρές επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών από την μεγάλη συρρίκνωση της ζήτησης σε χώρες, οι οποίες αποτελούν πελάτες των ελληνικών προϊόντων. Βιομηχανικοί παράγοντες πιθανολογούν σε αύξηση στις τιμές συγκεκριμένων πρώτων υλών, αλλά και από την μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Έρευνά του ΑΠΕ -ΜΠΕ καταγράφει τις επιπτώσεις του κορονοϊου στην ελληνική οικονομία.

Παρά την πιθανότητα η κρίση αυτή να διαρκέσει λίγους μήνες, οι συνέπειες όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να είναι σημαντικές. Το πλήγμα που δέχονται ολόκληροι κλάδοι από τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων είναι βαρύ, με την παραγωγή να επηρεάζεται αρνητικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την συνολική ζήτηση στην οικονομία να μειώνεται.

Πλέον στην λαβωμένη, από την οικονομική κρίση και το Brexit, Ευρωζώνη, ο κίνδυνος μίας ύφεσης είναι πλέον ορατός. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης πριν ακόμη την λαίλαπα μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, από πληθώρα χωρών μελών της. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο, που μπορεί να φθάσει έως το -0,75%, με την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ενώ χαλάρωσε και τους περιορισμούς που επιβάλλει στις τράπεζες όσον αφορά τα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν, ώστε να έχουν μεγαλύτερη άνεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Οι αγορές ταυτόχρονα, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ιστορικά ημερήσια πτώση τους, ενώ και η Wall Street κατρακύλησε σχεδόν 10%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή της από το 1987. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «μία φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική», μεταφέροντας στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα μέτρα της ΕΚΤ επέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά στη σημερινή συγκυρία, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαμηλά και οι αγορές ομολόγων της υπερβαίνουν τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, μεγάλης κλίμακας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της κρίσεως που επικρατεί. Το ζητούμενο είναι να στηριχθούν οι κλάδοι που πλήττονται, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κλείνουν για την προστασία της υγείας από τον κορωνοϊό, καθώς και να επιδοτηθούν οι γονείς που πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά για το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία. Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθούν και οι δαπάνες για το σύστημα υγείας. Σε σχέση με τις δημοσιονομικές της δαπάνες, που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι θα γίνεται χρήση της προβλεπόμενης ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για έκτακτες καταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, δήλωσε στους Financial Times ότι θα υπάρξει απόφαση για ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει