Ενημέρωση με ένα κλικ

Φωτεινή Μπακαδήμα: Υπάρχει εναλλακτική για τα κόκκινα δάνεια

«Ανάγκη για συζήτηση τώρα»

Η βουλευτής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κάνει λόγο για «ανάγκη συζήτησης τώρα» σε ότι έχει να κάνει με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, «μετά από 10 χρόνια κρίσης».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σχέδιο «Ηρακλής» σαν τη «χειρότερη λύση για τους ήδη καταπονημένους και υπερχρεωμένους Έλληνες» και αναλύει το σχέδιο του κόμματος που θα συζητηθεί αύριο, 24 Φεβρουαρίου στην ημερίδα που διοργανώνει το Μέρα25 στην Τεχνόπολη.

Αναλυτικά το άρθρο της βουλευτή και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα:

«Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων μετά από 10 χρόνια κρίσης έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς, σήμερα τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ και αποτελούν το 42% του συνόλου των δανείων.

Με τον «Ηρακλή» οι δανειολήπτες έρχονται αντιμέτωποι με τα ταμεία που αγόρασαν τα δάνειά τους με μεγάλη έκπτωση, τα οποία, όμως, απαιτούν ολόκληρο το ποσό, έχοντας τη διακριτική ευχέρεια είτε να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό είτε να εκβιάσουν για διακανονισμό που θα τους επιφέρει σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με την τιμή στην οποία τα αγόρασαν.

Το Σχέδιο «Ηρακλής» είναι η χειρότερη λύση για τους ήδη καταπονημένους και υπερχρεωμένους Έλληνες παρ’ ότι η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται πως είναι η μόνη λύση. Με τη θεσμοθέτησή του χιλιάδες δανειολήπτες μένουν ακάλυπτοι και το πιθανότερο είναι να δούμε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών από τον Μάιο και μετά.

Το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζοντας, από την αρχή, την ανάγκη εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει όλους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν και φοβούνται ότι θα δουν το σπίτι τους να «βγαίνει στο σφυρί» κατέθεσε τη δική του πρόταση και απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου σε όλα τα κόμματα γιατί το πρόβλημα της υπερχρέωσης και των κόκκινων δανείων δεν αγγίζει μόνο τους ψηφοφόρους ενός κόμματος, αλλά όλη την κοινωνία.

Βασικά σημεία της δικής μας πρότασης αποτελούν η άμεση, μαζική μεταφορά των κόκκινων δανείων, αντί για πώλησή τους, η διακοπή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν λειτουργούσες επιχειρήσεις, το πάγωμα των δανείων, η διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών και η σύσταση ενός νέου συμμετοχικού οργάνου που θα διαχωρίζει τους στρατηγικούς από τους ακούσιους κακοπληρωτές.

Επιπλέον χαρακτηριστικά του είναι η ίδρυση της Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ) στην οποία θα μεταφερθούν από τις τράπεζες όλα τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, θα δοθούν στις τράπεζες τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας με εκείνη των μεταφερμένων δανείων που θα στηρίζονται από τα ενέχυρα-ακίνητα συν εγγυήσεις του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, θα νομοθετηθεί, αφενός, το δικαίωμα των δανειζόμενων, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες συν ένα μικρό τέλος αποζημίωσης των ιδιωτών και, αφετέρου, μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς:

  • (α) πρώτης κατοικίας και
  • (β) καταστημάτων/εμπορικών χώρων κάτω μιας συγκεκριμένης αξίας και εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί

Όλα τα υπόλοιπα ακίνητα θα τα διαχειρίζεται η ΔΕΑΔΙΧ με στόχο την μακροπρόθεσμη μεγιστοποίηση των υπεραξιών της (π.χ. ενοικίαση, πώληση ή τιτλοποίηση).

Για πρώτες κατοικίες και λειτουργούσες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις η ΔΕΑΔΙΧ δεσμεύεται να κρατά στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο.

Έως τότε, το δάνειο παγώνει εφόσον οι δανειζόμενοι καταβάλλουν μηνιαία Εισφορά Διατήρησης Δικαιώματος Χρήσης και Συνιδιοκτησίας. Το ύψος αυτής της Εισφοράς Διατήρησης προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές με γνώμονα τα ενοίκια της περιοχής και με μέγιστο το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων του δανειολήπτη.

Ταυτόχρονα, θα ιδρυθεί Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες. Το Συμβούλιο Εκκαθάρισης συντάσσει κανόνες εντοπισμού στρατηγικών κακοπληρωτών και, εξωδικαστικά, συντάσσει κατάλογο στρατηγικών κακοπληρωτών των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ΔΕΑΔΙΧ.

Όταν δανειολήπτης δηλώσει ότι, λόγω βελτίωσης της κατάστασής της/του, μπορεί να αρχίσει ξανά να αποπληρώνει το δάνειο, της/του επιτρέπεται να το κάνει, ενώ αν δηλώσει ότι επιθυμεί την πώληση του ακίνητου, π.χ. λόγω αύξησης της τιμής του, τότε έχει λαμβάνειν ποσό από την πώληση ανάλογο του ποσοστού του αρχικού δανείου που είχε αποπληρώσει.

Τέλος, όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση, τα κεφάλαια της ΔΕΑΔΙΧ, είτε από πωλήσεις είτε από συσσωρευμένες Εισφορές Διατήρησης είτε από αποπληρωμές των δανειοληπτών, ανταλλάσσονται με τους τίτλους της ΔΕΑΔΙΧ που έλαβαν και κρατούν στα βιβλία τους, οι τράπεζες.

Θεωρώντας πως είναι χρέος και ιερή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να προστατέψουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας κι εκείνους που παλεύουν χτυπημένοι από τις πολιτικές στείρας λιτότητας που φτωχοποίησαν και συνεχίζουν να φτωχοποιούν την Ελλάδα, ως ΜέΡΑ25 την 24η Φεβρουαρίου διοργανώνουμε ημερίδα στην Τεχνόπολη όπου θα συζητήσουμε τη σημερινή πραγματικότητα και θα προτείνουμε πραγματικές λύσεις για το μείζον αυτό θέμα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει