Ενημέρωση με ένα κλικ

Αύξηση του ανώτατου ορίου Βουλευτών στη Βουλή

Τα νέα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Βουλή

Μέσα από την διάσκεψη των προέδρων αποφασίστηκαν οι νέοι κανόνες με τους οποίους θα λειτουργεί η Βουλή στη νέα περίοδο επιστροφής στην πρότερη καθημερινότητα.

Οι αποφάσεις αναφέρουν την διεύρυνση του αριθμού των παριστάμενων Βουλευτών, στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και δη του νομοθετικού έργου, με ανώτατο όριο τους εξήντα.

Το μέτρο τέθηκε από την ιατρική υπηρεσία της Βουλής και εξυπηρετεί την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων η οποία πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Βουλευτών στην αίθουσα.

Παράλληλα η κατανομή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τα οποία εκπροσωπούν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στις συνεδριάσεις για τη συζήτηση νομοσχεδίων, εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, αναμένεται η συμμετοχή και άλλων 41.

Μέσα στους 19 Βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς να προσμετράται ο Πρωθυπουργός δεν προσμετράται, καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει όποτε ζητήσει το λόγο, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής και η κυρία Παπαρήγα, με την ιδιότητα της πρώην Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ενώ θα κατανέμονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατ’ αναλογία δύναμη των κομμάτων, ως εξής:

-Από τη Νέα Δημοκρατία, 22 Βουλευτές
-Από τον ΣΥΡΙΖΑ, 12 Βουλευτές
-Από το Κίνημα Αλλαγής, 3 Βουλευτές
-Από το ΚΚΕ, 2 Βουλευτές
-Από την Ελληνική Λύση, 1 Βουλευτής
-Από τη ΜέΡΑ25, 1 Βουλευτής

Η εφαρμογή της προτάσεως για την διευρυμένη και αναλογική εκπροσώπηση των Βουλευτών αναμένεται από αύριο, Παρασκευή 8 Μαΐου, με πρώτη συζήτηση, στην οποία θα τεθούν τα νέα μέτρα, ν’αποτελεί το σχεδίο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τίτλο: «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις», η οποία θα είναι ενιαία, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές» ενώ θα κατατεθεί αύριο, νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57 ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α’99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Και τα δύο θα παραπεμφθούν προς επεξεργασία στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές τη Δευτέρα 11 Μαΐου και συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 10:00, από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη 13:00, από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Και οι δύο Διαρκείς Επιτροπές θα συνεδριάζουν με πλήρη σύνθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στην Ολομέλεια, θα προηγηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 14 Μαΐου, ώρα 10:00 ενώ θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου, μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις. Η συζήτησή τους θα είναι ενιαία, επί της αρχής και επί των άρθρων.

Ο τρόπος ψηφοφορίας σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες, πλην μυστικών, θα παραμείνει με παράλληλη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος και της επιστολικής ψήφου μέχρι την 1 Ιουνίου, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το Σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα συζητηθούν επίκαιρες ερωτήσεις σε τρεις συνεδριάσεις, τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 18:00 την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 9:00 και την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 9:00.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει