Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί σήμερα, Τετάρτη, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν χωρίς περιορισμούς ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,271%, δηλαδή 9,24% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,376%, σημειώνοντας πτώση 30,88%σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί

Η ΕΚΤ θα άρει πλήρως τον Φεβρουάριο τους περιορισμούς για τις ελληνικές τράπεζες που επιβάλλουν ανώτατο όριο διακράτησης ελληνικού χρέους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 8 δισ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι πως η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την πρόσβασή των τραπεζών στις αγορές και στο ευρωσύστημα, ενόψει των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ, αλλά και των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση της έκθεσης των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει και σε αύξηση των καθαρών εσόδων τους από τόκους, κάτι που θα ισχύσει κυρίως για εκείνες που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα αγορών.

Αυτό αποτυπώνεται και στις σημερινές τιμές των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου σημειώνεται και εκεί σημαντική άνοδος.