Ενημέρωση με ένα κλικ

Τριπλό πρόγραμμα για 16.800 προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ

Να διατηρήσει τα επίπεδα ανεργίας στα σημερινά επίπεδα φιλοδοξεί ο ΟΑΕΔ, προωθώντας νέα προγράμματα απασχόλησης για εκατοντάδες άνεργους που αδυνατούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του Οργανισμού εργάζονται πυρετωδώς διαμορφώνοντας μια βεντάλια δράσεων για την στήριξη των ασθενέστερων.

Προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η προκήρυξη ενός νέο προγράμματος για 10.000 άνεργους που ζουν σε περιοχής όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στόχος είναι να ωφεληθούν όσοι παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες, καθώς και άνθρωποι που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και αδυνατούν να βρουν δουλειά. Η δράση θα αναπτυχθεί σε περιοχής που αποτελούν θύλακες υψηλής ανεργίας και ειδικότερα σε Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν για διάστημα 18 μηνών ύψους 951 ευρώ, ο οποίος κατά 80% θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ. Πρακτικά, σε διάστημα 18 μηνών οι άνεργοι θα λάβουν συνολικά 17.118 ευρώ δουλεύοντας με πλήρη απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου θα επιδοτηθεί το 80% του μισθού με 761,60 ευρώ, ενώ για όσες έχουν έδρα στις υπόλοιπες Διοικητικές Περιφέρειες θα επιδοτηθεί το 70% με 666,40 ευρώ. Για κάθε ημέρα απασχόλησης που υπολείπεται των 25 ημερών, το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, μειώνεται κατά 1/25, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 119,7 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2025.

Αιτήσεις τώρα για 6.800 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτές 300 θέσεις εργασίας μέσω του προγράμματος επιδότησης της εργασίας 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανέρχεται στα 450 ευρώ για την πρόσληψη ανέργων και 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών). Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπνέει στις 2 Οκτωβρίου.

Επίσης , τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις επιπλέον 6.500 θέσεις του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 123 εκ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης με ωφελούμενους.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η δράση έχει δωδεκάμηνη διάρκεια ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ τον μήνα.

Διαμορφώνονται τρεις δράσεις για περισσότερους από 5.000 ανέργους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη υπό σχεδιασμό προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πρόκειται για το Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες, την ολοκληρωμένη δράση αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για ανέργους 25-45 ετών, καθώς και για ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιηθεί στο πλαίσιο κατάρτισης Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης ανοιχτού τύπου σε τέσσερις πόλεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει