Ενημέρωση με ένα κλικ

Σενάριο για «πάγωμα» των αυξήσεων στις εισφορές 1,2 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών

«Πάγωμα» στις αυξήσεις των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τα ασφαλιστικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεσούσης της βαθιάς ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου προβλέπεται αύξηση των εισφορών για πάνω από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κατά το ύψος του πληθωρισμού αρχής γενομένης το 2023. Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας έχει τη δυνατότητα από το νέο έτος να αυξήσει τις εισφορές κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του περασμένου έτους. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις εισφορές μπορεί να φτάσει ακόμη και το 9%, προκαλώντας…νέα ζαλάδα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούν με δυσκολία τις πάγιες υποχρεώσεις τους προς το υπερταμείο ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από 1η Ιανουαρίου οι εισφορές αποσυνδέθηκαν από το φορολογικό εισόδημα και δημιουργήθηκαν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που ξεκινούν από τα 220 ευρώ τον μήνα και φτάνουν μέχρι και τα 576 ευρώ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει σε αύξηση των εισφορών, τότε ο «τιμοκατάλογος» του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς θα αλλάξει σημαντικά και οι επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους θα είναι αισθητά μεγαλύτερες. Για παράδειγμα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί στην περιοχή του 9%, τότε η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των 252 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα πλησιάσει κοντά στα 275 ευρώ (+ 23 ευρώ), η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί επίσης κατά περίπου 20 ευρώ φτάνοντας τα 230 ευρώ μηνιαίως, ενώ η έκτη και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ).

Διπλό ψαλίδι στις εισφορές των μισθωτών

Εν τω μεταξύ οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών θα διατηρηθούν μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδας, γεγονός που θα δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους, ενώ στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι επιχειρήσεις που θα μετατρέψουν την σύμβαση κάθε απασχολούμενου, από μερική απασχόληση σε πλήρη, θα έχουν έκπτωση στις εισφορές τους για ένα έτους. Ειδικότερα, από 10 Σεπτεμβρίου 2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει