Ενημέρωση με ένα κλικ

Βήμα-βήμα η πλοήγηση των ασφαλισμένων στο “Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας” (Βίντεο)

Πρεμιέρα έκανε χθες το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας, η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που φιλοδοξεί να φέρει την «επανάσταση» στον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των εν αναμονή συνταξιούχων.

Το σύστημα επιτρέπει την απευθείας ψηφιακή επαφή του ασφαλισμένου που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και του υπαλλήλου που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης του. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει οριστικά τέλος σε τρεις παραδοσιακούς και αρκετά γραφειοκρατικούς τρόπους επικοινωνίας που προκαλούσαν εδώ και δεκαετίες πληθώρα προβλημάτων στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών και ΕΦΚΑ, οδηγώντας παράλληλα σε σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής.

Ειδικότερα, παρελθόν αποτελεί πλέον η αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου όπου ο e-ΕΦΚΑ ζητούσε επιπλέον έγγραφα για να προχωρήσει το αίτημα συνταξιοδότησης, όπως επίσης και η επίσκεψη του ασφαλισμένου στα τοπικά υποκαταστήματα για την προσκόμιση τους. Ακόμη, μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και η επιβεβλημένη μέχρι πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία του ασφαλισμένου στα ταμεία για διευκρινίσεις και ερωτήματα, καθώς όλα θα γίνονται μέσω email.

Σήμερα ο ασφαλισμένος, αξιοποιώντας το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας μπορεί να λαμβάνει γρηγορότερα τη σύνταξη του καθώς μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται για την προσκόμιση επιπλέον εγγράφων.

Στην πραγματικότητα ο εκάστοτε υπάλληλος μπορεί να ζητήσει πλέον ηλεκτρονικά τα επιπλέον δικαιολογητικά που απαιτούνται από τον ασφαλισμένο και ο τελευταίος να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή λαμβάνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail).

Ακολούθως μέσω της πλατφόρμας θα μπορεί να τα επισυνάπτει και να τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ με καταγεγραμμένη την ημέρα και ώρα αποστολής τους. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη μετάβασης στα υποκαταστήματα και μπαίνει τέλος στις ατελείωτες ουρές στα γκισέ των ταμείων. Ακόμη, μέσα από την πλατφόρμα, ο ασφαλισμένος μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του αιτήματος συνταξιοδότησης του.

Αποκλειστικό βίντεο – οδηγός για την χρήση του “Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας”

Ακολουθεί ένα χρήσιμο, σύντομο οδηγό από το υπερταμείο Ασφάλισης, μέσω του οποίου αποτυπώνονται με ακρίβεια τα ψηφιακά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος μπαίνοντας στο ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας.

1. Οι ασφαλισμένοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://virtualroom.efka.gov.gr.

2. Μόλις εισέλθουν στην πλατφόρμα επιλέγουν την «είσοδο ως πολίτης» και εισάγουν τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

3. Αφού πατήσουν «σύνδεση» μπαίνουν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τον ΕΦΚΑ, είτε μέσω εγγραφής στο Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών είτε με απευθείας καταχώρηση στο ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας.

4. Μετά την λήψη του email επιβεβαίωσης, επιλέγουν το λινκ που θα τους σταλεί στο email προκειμένου να ενεργοποιήσουν την πρόσβαση τους στο «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας».

5. Με την επιτυχή σύνδεση τους στην πλατφόρμα πλοηγούνται στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής της αίτησης τους.

6. Για το εκκρεμές αίτημα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του, τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, καθώς και να επικοινωνήσουν και με τον εισηγητή του φακέλου τους.

7. Επιλέγοντας την καρτέλα επικοινωνίας, μεταφέρονται στο δωμάτιο επικοινωνίας και μπορούν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν αρχεία με τον εισηγητή που διαχειρίζεται τον συνταξιοδοτικό φάκελο τους.

8. Μόλις ο εισηγητής στείλει μήνυμα στον ασφαλισμένο, το σύστημα ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ με το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας» η επικοινωνία στα ταμεία μπαίνει απολύτως στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας σημαντική ανάσα στους πολίτες, καθώς μια συναλλαγή για την προσκόμιση ενός εγγράφου που αν γινόταν μέσω ταχυδρομείου θα απαιτούσε τουλάχιστον 15 ημέρες, πλέον μπορεί να γίνει σε μόλις ένα λεπτό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει