Ενημέρωση με ένα κλικ

Κατώτατος μισθός: Έρχεται δεύτερη αύξηση του από 1η Μάϊου – Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

"Ανάσα" για 600.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022, προκειμένου η πολυπόθητη απόφαση να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε αρχή, με την Επιτροπή Διαβούλευσης να κάνει το πρώτο βήμα, στέλνοντας τις προβλεπόμενες από τη διαδικασία προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς. Η Επιτροπή, πρακτικά, έστειλε εγγράφως πρόσκληση σε εξειδικευμένους φορείς (επιστημονικούς και ερευνητικούς) για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο Powrgame ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κατώτατου διαδραματίζουν οι τοποθετήσεις των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους φορείς. Κι αυτό, γιατί σε αυτές τις μελέτες αποτυπώνεται αν η όποια αύξηση συνάδει με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν, λοιπόν, υπάρξει σωστή επιστημονική τεκμηρίωση, ισχυρίζονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, και εξασφαλιστεί με επιχειρήματα ότι η όποια μεταβολή του κατώτατου δεν θα επηρεάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τότε είναι δεδομένη η σύμπνοια ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Σε διαδικαστικό επίπεδο οι φορείς θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν συντάξει και υποβάλει την κρίσιμη έκθεση, ενώ το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου αναμένεται η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Συντονισμού θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση.  Το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022 θα λάβει χώρα η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης

Για να μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα όπως το έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει μέχρι τις 15 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης, ώστε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να γίνει η εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Το σενάριο που κυριαρχεί για την αύξηση στον κατώτατο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο κατώτατος μισθός, κατόπιν τα αύξησης του κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου, αγγίζει τα 663 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρούν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μια νέα, γενναία αύξηση.

Μάλιστα, οι συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει σημαντικός αριθμός εργαζομένων, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά αναγκάζει την Κυβέρνηση να οδηγείται σε μια αύξηση που θα κινείται στην περιοχή του 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να ξεπεράσει τα 703 ευρώ. Εξάλλου, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση να απορροφήσει τους «κραδασμούς» που προκαλεί στην κοινωνία ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 5,1%.

Πάντως, αν τελικά η αύξηση «κλειδώσει» στο 6%, τότε οι περίπου 600.000 μισθωτοί  του ιδιωτικού τομέα θα δουν συνολικά το 2022 μεταβολή +8% στο εισόδημα τους. Και αυτό, πρακτικά,  σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 θα αυξηθεί κατά 53 ευρώ μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει