Ποιοι θα παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα ανεργίας – “Μπόνους” για όσους έχουν περισσότερες εισφορές
Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Στα πρότυπα του μοντέλου που ακολουθείται για το «χτίσιμο» των συντάξεων αναμένεται να διαμορφωθεί και το επίδομα ανεργίας, καθώς το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε ολικό λίφτινγκ παροχής, με στόχο να γίνει πιο δίκαιο αλλά και πιο ανταποδοτικό. Στο σχεδιασμό του υπουργείου προκρίνεται η σύνδεσή του επιδόματος ανεργίας με την προϋπηρεσία και το μισθό που είχε ο άνεργος όσο εργαζόταν.
Το νέο επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές, θα είναι δηλαδή μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες της επιδότησης – όταν δηλαδή οι ανάγκες των ανέργων είναι αυξημένες λόγω της απότομης μεταβολής της εργασιακής τους κατάστασης- ενώ στη συνέχεια θα μειώνεται, ώστε να παρακινεί τον άνεργο να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Παράδειγμα
Στο τραπέζι των ζυμώσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έχει πέσει η πρόταση για σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδόματος μετά το πρώτο τρίμηνο ανεργίας. Για παράδειγμα στο πρώτο τρίμηνο ο άνεργος θα λαμβάνει το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 580 ευρώ, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο το καταβαλλόμενο ποσό θα πέφτει στο 60% (498 ευρώ), στο τρίτο τρίμηνο στο 55% (456 ευρώ) και στο τέταρτο τρίμηνο στο 45% του μισθού, δηλαδή στα 373 ευρώ.
Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% των κατώτατων αποδοχών. Το σενάριο που κυριαρχεί αναφορικά με το νέο επίδομα ανεργίας είναι να έχει μια σταθερή βάση στα 580 ευρώ, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο. Πάνω σε αυτή τη βάση θα «κουμπώνει» επιπλέον ένα ανταποδοτικό κομμάτι, μια προσαύξηση που θα καταβάλλεται σε όσους έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας. Σε εκείνους δηλαδή που έχουν καταβάλλει περισσότερες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα. Εκτιμάται ότι και η προσαύξηση αυτή θα κυμαίνεται από 10% έως και 30%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, αλλά και την προϋπηρεσία του.
Στην πράξη η αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος θα μοιάζει αρκετά με αυτό που ισχύει σήμερα για τον υπολογισμό των συντάξεων. Θα αποτελείται, δηλαδή, από ένα σταθερό μέρος και από ένα ανταποδοτικό. Το σταθερό θα χορηγείται σε όσους πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Το δε ανταποδοτικό θα αποτελεί ένα «μπόνους» που θα χορηγείται σε όσους έχουν δώσει περισσότερα χρήματα μέσω της εργασίας τους στο ασφαλιστικό σύστημα. Όσους δηλαδή έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι θα λαμβάνουν το «μπόνους» κατ’ ανώτατο όριο για 12 μήνες.
«Παράθυρο» για επιμήκυνση της καταβολής του επιδόματος
Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος ενδέχεται να επιμηκυνθεί φτάνοντας ακόμα και τους 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Επίσης, εξετάζεται ένας εργαζόμενος μερικής να λαμβάνει διαφορετικό επίδομα από έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και συγχώνευση του τακτικού επιδόματος με το μακροχρόνιο, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και 24 μήνες.
Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Το νέο σύστημα θα υλοποιηθεί πιλοτικά για ένα περίπου χρόνο σε 10.000 δικαιούχους επιλεγμένων περιοχών της χώρας, ενώ στην πρώτη φάση του δεν θα εφαρμοστεί σε υφιστάμενους ανέργους αλλά σε όσους ενταχθούν μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου.