Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Πάνω από 30.000 αιτήσεις για τις 24 δόσεις σε μία εβδομάδα

Ως μάννα εξ ουρανού φαίνεται ότι βλέπουν οι οφειλέτες την αναβαθμισμένη ρύθμιση των 24 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ έχουν ξεπεράσει τις 30.000.

Αυτό αποκαλύπτουν στο powergame.gr υψηλόβαθμα στελέχη του Υπερταμείου ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι που είτε δεν είχαν ρυθμίσει καθόλου τις οφειλές τους είτε βρίσκονταν στο προηγούμενο καθεστώς των 12 δόσεων σπεύδουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 24 δόσεων.

Ειδικότερα, η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία εναρμονίζεται με το μοντέλο της ρύθμισης της ΑΑΔΕ, δίνει πολύτιμη «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με νέα χρέη. Παράλληλα, όμως, ο διπλασιασμός των δόσεων, από 12 σε 24, θα ωφελήσει και περίπου 95.000 οφειλέτες οι οποίοι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις, καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης που κατέβαλε μηνιαίως το ποσό των 120 ευρώ στο πλαίσιο της ρύθμισης των 12 δόσεων, τώρα θα καταβάλει 60 ευρώ τον μήνα, γεγονός που θα του επιτρέψει να διαχειριστεί ευκολότερα το συνολικό χρέος του προς το ταμείο.

Στόχος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να «αιμοδοτηθεί» ο κρατικός κορβανάς με φρέσκο χρήμα αλλά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι επιβαρύνονται λόγω των πολλαπλών κρίσεων με νέα χρέη.

Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις οι 24 δόσεις μπορούν να διπλασιαστούν και να γίνουν 48, εφόσον όμως πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι όσοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλλουν το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης, το οποίο ανέρχεται σε 50 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% έως 5,95%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ενώ η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής.

Τα οφέλη από την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση
Το σημαντικότερο, φυσικά, είναι ότι με την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι μπορούν, εφόσον τηρούν τους όρους της, να λαμβάνουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη, ενώ αναστέλλονται τόσο η εκτέλεση ποινής που έχει επιβληθεί ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, αυτή διακόπτεται, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Εάν φυσικά ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης γίνεται και ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Βασική προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Αναφορικά με όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων και οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις 24, μπορούν να το κάνουν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Οι ασφαλισμένοι χάνουν τη ρύθμιση, αφενός αν δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα δεύτερη δόση εντός εκάστου δωδεκαμήνου ρύθμισης, αφετέρου αν δημιουργήσουν νέα οφειλή.
Η προσαύξηση σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή της προβλεπόμενης δόσης είναι ιδιαιτέρως «αλμυρή». Συγκεκριμένα, η καταβολή της δόσης που έχει καθυστερήσει θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης, με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού της δόσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει