Ενημέρωση με ένα κλικ

ΑΕΠ: Στο +2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο

Συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ με +2,8%, σημαντικά όμως συγκρατημένη -όπως άλλωστε προβλεπόταν- σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Αξίζει, βέβαια, να τονίσουμε ότι η ετήσια βάση υπολογισμού αυτού του τριμήνου ξεκινά από το υψηλότατο 12,6% που είχε καταγραφεί στο ίδιο τρίμηνο του 2021. Η πορεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου συμβαδίζει, πάντως, με τις προβλέψεις και του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους θα κλείσει στο 5,6% (η ΤτΕ το προβλέπει στο 6,2%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να στηρίζεται στην κατανάλωση, η οποία σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,6%, ενώ από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 0,6%. Το δεύτερο στοιχείο που συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 7,7%, ενώ διατήρησαν τη θετική τους τάση και από το δεύτερο τρίμηνο στο τρίτο με αύξηση 0,1%. Ανάλογη τάση διατήρησαν και οι εξαγωγές, οι οποίες σε ετήσια βάση ήταν αυξημένες, αλλά σε τριμηνιαία βάση πτωτικές. Σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,9%, αλλά σε σχέση με το φετινό δεύτερο τρίμηνο έπεσε σημαντικά κατά 3,3%, αντανακλώντας τη γενικότερη οικονομική συγκράτηση που καταγράφεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι σε αυτό το πτωτικό ποσοστό «κρύβεται» αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 3% και μείωση των εξαγωγών προϊόντων κατά 0,3%

Τέλος, και οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική αύξηση 5,2% σε σχέση με το περσινό τρίτο τρίμηνο, αλλά και μικρή μείωση 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

 

ΕΛΣΤΑΤ: Το γ’ τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από τις επιδοτήσεις στην ενέργεια

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε μείωση κατά 0,5%, σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,8%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το γ’ τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν την ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

 

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει