Ενημέρωση με ένα κλικ

«Σαφάρι» ελέγχων από 1η Ιουνίου – Βαριές «καμπάνες» για όσους συνταξιούχους εργάζονται με μαύρα

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν από 1η Ιουνίου οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και κυρίως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εντοπίσουν τους συνταξιούχους που εργάζονται, αλλά δεν το δηλώνουν στους κρατικούς μηχανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει την… «μαύρη εργασία» θα πρέπει μέχρι 31 Μαΐου να αναθεωρήσουν και δηλώσουν την εργασία τους ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα στο ενδεχόμενο που πέσουν στην…φάκα των ελεγκτικών αρχών..

Κι αυτό, γιατί οι παραβάτες, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν όχι μια, αλλά 12 συντάξεις!

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος Βρούτση (4670/2020) , προβλέπει ότι οι νέοι συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται λαμβάνουν το 70% της σύνταξης για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016. Το μέτρο είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους βγήκαν στην σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαϊου 2016), ενώ εδώ και ένα μήνα το καθεστώς έχει επεκταθεί στο σύνολο των δικαιούχων.

Μάλιστα, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν αρκετοί παλαιοί συνταξιούχοι, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι απασχολούνταν πριν την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, στελέχη του ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν ότι η υποβολή νέας δήλωσης είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από το εάν στο παρελθόν ο συνταξιούχος είχε ξαναδηλώσει την απασχόλησή του.

Πάντως, από την ποινή 30% γλιτώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων και συγκεκριμένα :

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

-Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

 Συνταξιούχοι με σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.

 Συνταξιούχοι με σύνταξη γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.

 Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου.

 Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

 Όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ.

 Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει