Ενημέρωση με ένα κλικ

Εκκρεμείς συντάξεις: Έρχονται μπόνους και αποσπάσεις υπαλλήλων για ταχύτερη απονομή στους συνταξιούχους

Η Κυβέρνηση μέσω έκτακτου νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ από το Υπ. Υγείας, προχωρά σε συνολική αντιμετώπιση ζητημάτων που ταλανίζουν εδώ και αρκετό καιρό τον Δημόσιο τομέα.

Το Dimosio.gr μελέτησε το σ/ν και ιδιαίτερα το Άρθρο 76 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μετακίνηση προσωπικού του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ με σκοπό την γρήγορη απονομή συντάξεων.

Το επίμαχο άρθρο αποτελείται από 7 παραγράφους με αρκετές από αυτές να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αρχικά το άρθρο αναφέρει ότι εντός (10) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος δύναται υπάλληλοι να αποσπαστούν στον e-ΕΦΚΑ εντός της Περ. Ενότητας της οργανικής τους θέσης. Ενώ να τονισθεί, πως εντός του πίνακα περιλαμβάνονται υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στο Υπουργείο και υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στους φορείς αρμοδιότητας τους.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι υπάλληλοι αποσπώνται, μετακινούνται για 6 μήνες, και σύμφωνα με το άρθρο θα τους χορηγείται αποζημίωση εφόσον “πιάνονται” οι στόχοι η οποία δεν δύναται να ξεπερνάει τα 7.200 ευρώ το έτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτατες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν ότι: “Στο τέλος του 2021 αναμένεται να καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις”.

Δεν είναι άλλωστε κρυφό μυστικό, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν ένας δυσεπίλυτος γρίφος, τον οποίο καμία έως τώρα Κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει.

Αυτό είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα το Μαξίμου και η εξεύρεση λύσης αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα σε αρκετές από τις συσκέψεις του Πρωθυπουργού.

Και αυτό, διότι αναμένουν την επίδοση σύνταξης, πάνω από 300.000 άνθρωποι, με τις  εκτιμήσεις να αναφέρουν τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις σε 180.000, και τις επικουρικές  στις 125.000, ενώ οι αιτήσεις για εφάπαξ πλησιάζουν τις 60.000.

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις καθυστερήσεις, στην υγειονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτημάτων επιδείνωσε το πρόβλημα.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος έχει ήδη ανοίξει, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή, για δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας», η οποία στη παρούσα φάση δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες και δικαιούχους σύνταξης χηρείας να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση απονομής σύνταξης, αποφεύγοντας την γραφειοκρατία και τις ουρές της ταλαιπωρίες στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων.

Ασύλληπτο είναι και το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων χρεών που αποδίδεται στις εκκρεμείς συντάξεις.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αγγίζουν τα 1,2 ευρώ, από αυτά τα 497 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος.

“Το τελικό χρονοδιάγραμμα”

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dimosio.gr το υπουργείο Εργασίας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θέσει ως στόχο την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2021.

Ενώ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το διάστημα αυτό συμπίπτει και με την επέκταση της εφαρμογής της «ψηφιακής σύνταξης» σε μεγαλύτερο μέρος ασφαλισμένων.

Παράλληλα, η επόμενη φάση θα έρθει τον Μάρτιο του 2021,όπου θα ενταχθούν στην «ψηφιακή σύνταξη» οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, ενώ στην τρίτη φάση τον Αύγουστος 2021 αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ψηφιακής αίτησης για σύνταξη σε μισθωτούς, υπαλλήλους του δημοσίου και μηχανικούς.

Στην τελευταία φάση, δηλαδή από τον Δεκέμβριο 2021 και έπειτα, αναμένεται να εισαχθούν στο νέο ψηφιακό καθεστώς υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης ελεύθεροι επαγγελματίες, νομικοί και εργαζόμενοι στον τύπο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το προς ψήφιση νομοσχέδιο της Κυβέρνησης:

Πηγή: Dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει