Ενημέρωση με ένα κλικ

Α.Γεωργιάδης: Ενδέχεται να μην επιστραφεί μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2,3

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, σχετικά με το λιανεμπόριο και τα μέτρα του 2021.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην αγορά δήλωσε ότι «το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει». Μάλιστα, αναφερόμενος στο click away, σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ακόμη κι ένας ελάχιστος τζίρος είναι προτιμότερος από τον μηδενικό, σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη.

Ο υπουργός εξήγησε ότι είναι λογικό το click away να ευνοεί τα μεγάλα καταστήματα καθώς είναι πιο οργανωμένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει αρκετές πωλήσεις στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι στη λίστα με αυτές που πλήττονται. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κάποιες επιχειρήσεις άνοιξαν ενώ κάποιες άλλες όχι, δήλωσε ότι “η ιδανική καραντίνα θα ήταν να μη λειτουργήσει τίποτα για 14 μέρες και να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Κατά συνέπεια κάποιοι τομείς θα πρέπει να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς”.

Μείωση ενοικίου

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου σε ποσοστό 80% για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Δεκέμβριο και γιατί αυτό δεν γίνεται και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό γιατί το κόστος είναι τεράστιο.

Ο ίδιος εξήγησε, πως “ενώ για τους εργαζόμενους η ζημία θα είναι ίδια με αυτή που είχαν τον Νοέμβριο, για τους καταστηματάρχες θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί θα χάσουν τον εορταστικό τζίρο που είναι πάντα αυξημένος και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο”.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 ο κ.Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος αυτής να μην επιστραφεί όπως συμβαίνει και σε αυτές που ακολούθησαν.

Ωστόσο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα δούμε τις δυνατότητες μας ως κράτος”.

Εστίαση

Τέλος, αναφορικά με την εστίαση δήλωσε ότι καταλαβαίνει τη δυσχερή θέση των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων, αλλά παρατήρησε ότι είναι κλειστή σε όλη την Ευρώπη. Γι’αυτό τον λόγο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει