Ενημέρωση με ένα κλικ

Όλα τα μέτρα για τις γιορτές – Τι ισχύει για ρεβεγιόν, μετακινήσεις, click away, drive through

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα γιορτάζουμε την ημέρα των Χριστουγέννων, με τους λοιμωξιολόγους να τονίζουν πως οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας. Γι’αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει όλα τα μέτρα που θα ισχύουν κατά την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συγκέντρωση 9 ατόμων από δύο οικογένειες στα σπίτια για τις γιορτινές ημέρες. «Είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα», υποστήριξε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ρεβεγιόν, μετακινήσεις και SMS

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες (15/12), αναφέρεται πως τις ημέρες 24-25/12, 31/12 και 1/1/2021 θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Σχετικά με τις μετακινήσεις τονίζεται ότι θα επιτρέπονται από τις 5.00 έως τις 22.00. Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα τελειώσει νωρίς.

Να σημειωθεί ότι, οι μετακινήσεις συνεχίζονται να γίνονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033. Επομένως, όσοι πολίτες θα πάνε σε οικογενειακό σπίτι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο.

Click Away και Drive Through

Σχετικά με τις αγορές την περίοδο των εορτών, θα γίνονται μέσω click away και drive though.

Τι είναι το click away: Ο πολίτης προαγοράζει το προϊόν, μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας. Η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο από την είσοδο του καταστήματος. Ο πελάτης απαγορεύεται να εισέλθει στο κατάστημα. Η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Στην παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο-αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Για την μετακίνηση σε κατάστημα click away θα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό.

Τι είναι το drive through: Πρόκειται για μία νέα μέθοδο αγορών που δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά κέντρα, μόνο όσα έχουν ανοιχτό χώρο, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ σε εξωτερικά σημεία. Οι καταναλωτές θα φτάνουν σε εξωτερικό συγκεκριμένο χώρο των εμπορικών με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς, προκειμένου να τα επιδείξουν και να παραλάβουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο. Τέλος, θα υπογράφουν το έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν.

Μετακινήσεις εκτός νομού – Πότε θα επιτρέπεται

Για να μην υπάρξει νέα “έκρηξη” κρουσμάτων θα συνεχιστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλη Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον κ.Πέτσα, θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Ωστόσο,σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Επίσης, και οι φοιτητές θα μπορούν να ταξιδέψουν στην περίπτωση που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown.

Αναλυτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικούς λόγους

Ξενοδοχεία – Τι προβλέπεται

Σχετικά με τα ξενοδοχεία και όσους διαμένουν σε αυτά την περίοδο των εορτών, θα εξυπηρετηθούν οι πελάτες μόνο εντός αυτών. Ωστόσο, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δεν αναμένεται να εξυπηρετήσουν άλλο κόσμο εκτός όσων διαμένουν σε αυτά.

Στο ΦΕΚ επισημαίνεται σχετικά ότι «από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής».

Εκκλησίες

Στο ΦΕΚ γίνεται αναφορά και για τις ημέρες των γιορτών και στο τι προβλέπεται για τις εκκλησίες.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει