Ενημέρωση με ένα κλικ

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα το πάρουν ολόκληρο και ποιοι σε δόσεις

Περισσότεροι από 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, τρία διαφορετικά πόσα προβλέπονται για το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με τις πληρωμές να έρχονται σε δύο δόσεις, η πρώτη ως τις 21 Δεκεμβρίου και η δεύτερη ως τις 31 Ιανουαρίου. 

Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται για το διάστημα απασχόλησης από Μάιο ως και Δεκέμβριο κάθε έτους, που είναι 238 ημερολογιακές μέρες (8 μήνες), σύμφωνα με τον «Ελεύθερος Τύπος». 

Εργαζόμενοι χωρίς αναστολή 

Για απασχόληση χωρίς διακοπή καταβάλλεται ως Δώρο ο ονομαστικός μισθός +4,16% προσαύξηση από το επίδομα αδείας. Κανονικό Δώρο θα πάρουν οι εργαζόμενοι που δεν είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης με επιδότηση από το μηχανισμό «Συν-Εργασία». 

Εργαζόμενοι με αναστολή  

Για τους όσους που τέθηκαν όμως από τον Μάιο και μετά σε αναστολή σύμβασης το Δώρο θα είναι μικρότερο φέτος, καθώς το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που η σύμβασή τους ήταν στον «πάγο», θα υπολογιστεί με βάση την κρατική αποζημίωση των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ και θα πληρωθεί από το υπουργείο Εργασίας με απευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών. 

Για το διάστημα που η σύμβασή τους ήταν σε ισχύ και εργάζονταν κανονικά, θα πληρωθούν το αντίστοιχο Δώρο από τον εργοδότη τους με βάση το μισθό της σύμβασής τους και το διάστημα που απασχολήθηκαν από Μάιο ως Δεκέμβριο του 2020. 

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων

Ανάλογα με το αν είχαν ή όχι αναστολή σύμβασης οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν σε τρεις φάσεις: 

  1. Το πρώτο μέρος του Δώρου θα είναι από τους εργοδότες τους μέχρι 21/12/2020 με βάση τον ονομαστικό μισθό της σύμβασής τους για όσους μήνες εργάστηκαν. 
  1. Το δεύτερο μέρος του Δώρου θα υπολογιστεί για τα διαστήματα αναστολής σύμβασης με βάση τη μηνιαία αποζημίωση των 534 ευρώ ή με 17,80 ευρώ την ημέρα αν δεν συμπληρώνεται μήνας. 
  1. Το τρίτο μέρος του Δώρου θα υπολογιστεί για αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο με αποζημίωση 800 ευρώ το μήνα ή 26,7 ευρώ τη μέρα, και για αναστολή σύμβασης τον Δεκέμβριο με την αποζημίωση των 534 ευρώ (17,80 ευρώ τη μέρα). 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει