Ενημέρωση με ένα κλικ

Θ. Σκυλακάκης: Καμία επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ για το 2021

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε από το βήμα της Βουλής χθές ότι δεν θα προκύψει καμία επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Συγκεκριμένα, ο κ.Σκυλακάκης προαναγγέλει την έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης από τους πρώτους μήνες του 2021. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος “να βυθιστεί η χώρα σε μια νέα κρίση χρέους λόγω των αυξημένων κρατικών δαπανών κατά την πανδημία”.

Σχετικά με τις τωρινές αυξήμενες δαπάνες ο κ.Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα καλυφθούν στο μέλλον από αυξημένα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα προκύψουν από την ανάπτυξη και όχι νέους φόρους. Αντίθετα, τόνισε ότι στόχος είναι να μονιμοποιηθούν οι έκτακτες μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το νέο έτος θα εμπλουτιστούν τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με κριτήρια που θα επιδιώκουν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και των οποίων οι θέσεις εργασίας διακυβεύονται.

Ωστόσο, θα στις μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν φτάσει στο όριο των κρατικών ενισχύσεων ή δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τα μέτρα εως τώρα θα εξεταστούν νέα μέτρα

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να μονιμοποιηθούν τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που έχουν θεσπιστεί εκτάκτως για το 2021.

“Αυτό είναι το πρόγραμμά μας και η επιδίωξή μας. Θα χρειαστεί όμως να δούμε τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν. Ο δρόμος μέχρι τον προϋπολογισμό του 2022 είναι ακόμα μακρύς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Σχετικά με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ.Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα έρθουν ταμειακά στα μέσα του επόμενου χρόνου. Ωστόσο, οι δαπάνες και τα έργα θα ξεκινήσουν από τις αρχές του χρόνου. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι στο επόμενο εξάμηνο “να έχουμε ξεκινήσει έργα και προγράμματα ύψους αντίστοιχου τουλάχιστον με την προκαταβολή 1,6 δις που θα λάβουμε περίπου στα μέσα του έτους”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει