Ενημέρωση με ένα κλικ

Προ των πυλών το 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 310 εκατ. ευρώ

Τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δέντρων προβλέπει το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ελλάδα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2021. Στόχος του προγράμματος είναι η αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας για το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων της κυβέρνησης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα 10 ετών 310 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από την φυτευτική περίοδο του 2021.

Πιο αναλυτικά οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων σύμφωνα με το Υπ.Περιβάλλοντος:

  • Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990).
  • Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό & περιαστικό χώρο.
  • Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη, οι αναδασώσεις θα ξεκινήσουν με βάση μελέτη του τμήματος Δασοπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μέσα από τη μελέτη οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 13 περιοχές στις οποίες είναι δύσκολο να γίνει φυσική αναδάσωση.

Πρόκειται για περιοχές όπως η Χίος, καθώς και περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα, όπως ο Κάλαμος, το Μάτι, η Κινέττα, το Σέιχ Σου, η Πάρνηθα και η Πεντέλη.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα πραγματοποιηθεί σε 5 στάδια:

1ο στάδιο: Έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης προτεραιότητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κλπ).

2ο στάδιο: Aφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση εθελοντών καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3ο στάδιο: Αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.

4ο στάδιο: Αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

5ο στάδιο: Ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει