Ενημέρωση με ένα κλικ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Εισαγγελέας ζητάει να απορριφθούν τα ελαφρυντικά

Σήμερα είναι η ημέρα των ποινών για τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τιμωρία για τις πράξεις που καταλόγισε.

Το δικαστήριο ξεκίνησε τη συνεδρίαση του στις 12:30 σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας στη σύντομη αγόρευσή της πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για την 7αδα των στελεχών της Χρυσής Αυγής , που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ενέργειας.

«Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας», ανέφερε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν ως οργάνωση για να διαπράττουν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω για μια τέτοια οργάνωση που εκρίθη κατά αυτό τον τρόπο παράνομη; Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων η εισαγγελέας άλλαξε την εισήγησή της για τα ελαφρυντικά. Η αλλαγή αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και όχι για διεύθυνση.

Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε:

Ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο για όλους όσους έχουν ενοχή για πλημμέλημα.
Να δοθεί ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου σε όλους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει