Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοντοζαμάνης: “Κερδίζουμε το στοίχημα”

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μια διαρκή μάχη, όπου φέρεται να την κερδίζει, με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη να σημειώνει πως χρειάζεται περαιτέρω εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα.

Ο υφυπουργός Υγείας έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως το στοίχημα για τη βελτίωση ων υποδομών έχει κερδηθεί και πως το σύστημα υγεία, μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια θα βγει πολύ πιο δυνατό.

Αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: “Κερδίζουμε το στοίχημα και μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό Ένα στοίχημα, τιτάνιος αγώνας απέναντι στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε γνωρίσει. Ένα στοίχημα που αφορά την προστασία και διάσωση ανθρώπινων ζωών. Και πράγματι είναι παγκόσμια αποδεχτό, ότι η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα και σωστά.

Η κρίση αυτή κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σύγχρονου και δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας και «απαίτησε» γρήγορες βελτιώσεις και ενίσχυση του «γερασμένου» ΕΣΥ.

Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του για να βελτιωθεί ακόμη. Η κρίση μας δίνει την εμπειρία και τα εργαλεία για να επισπεύσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για ένα ποιο σύγχρονο σύστημα υγείας».

Για τις ελλείψεις που είχε το ΕΣΥ, όταν παρουσιάστηκε η πανδημία του κορονοϊού είπε: «Τον περασμένο Ιούλιο, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κι εγώ αναλάβαμε ένα σύστημα υγείας σε κακή κατάσταση. Αποτυπώσαμε πολύ γρήγορα τις ελλείψεις και τις αστοχίες και σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν. Κυρίως, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και να έχουμε στη διάθεσή μας ενημερωμένα και αξιόπιστα ώστε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού το σύστημα υγείας βρέθηκε με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες Μονάδες, στελεχώσαμε τομείς του συστήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προβήκαμε στις παραγγελίες του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δημιουργούμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας».

Για τα έγκαιρα μέτρα που πάρθηκαν σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι με την έγκαιρη λήψη των μέτρων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας. Είναι ένα παράδειγμα τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων και ταχύτατης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης.

Στοχεύσαμε στην προστασία των πολιτών, στην προστασία των επαγγελματιών υγείας και στην ενδυνάμωση του συστήματος υγείας. Δεν χάσαμε την ευκαιρία. Θέσαμε ως προτεραιότητα την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας. Και το καταφέραμε. Από 557 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας τον Ιούλιο 2019, σήμερα διαθέτει 775.

Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τον covid-19, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε το χαμηλό δείκτη που έχει η χώρα μας σε κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο οποίο συνεισφέρουν μεγάλοι δωρητές».

Για τη στελέχωση των νοσοκομείων σε ΜΕΘ: «Επίσης, δίνουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της εντατικής θεραπείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απαιτούν υψηλούς δείκτες στελέχωσης. Στόχος μας είναι η στελέχωση αυτή να είναι μόνιμη. Όπως και σε άλλους τομείς του συστήματος υγείας.

Έχουμε επισημάνει ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα. Έχουμε επίσης σχεδιάσει τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων ιατρικού επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β, ώστε με γρήγορες διαδικασίες κρίσης να προσλάβουμε μόνιμους γιατρούς στο σύστημα υγείας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει