Ενημέρωση με ένα κλικ

Πώς θα γίνει η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών – Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα και ποιους αφορά (παραδείγματα)

Σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απόσυρση παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και επιδότησης αγοράς νέων.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται και σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδηγός με τις τελικές λεπτομέρειες. Ο προϋπολογισμός του αναμένεται να κυμανθεί από 50 εκατομμύρια έως και 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ένας παράγοντας που θα βοηθούσε προκειμένου να έχουν προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Ακόμα, εξετάζεται αν στους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι και επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα και την απόδοση της επιδότησης θα είναι η απόσυρση παλαιάς και ενεργοβόρας συσκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή δυο τύπων συσκευών στο πρόγραμμα. Η πρώτη κατηγορία είναι τα κλιματιστικά, τα οποία λειτουργούν μαζικά τις ημέρες με πολλή ζέστη, με συνέπεια να επιβαρύνεται το δίκτυο και να γίνονται μεγάλες καταναλώσεις.

Για τα κλιματιστικά ενδέχεται το πρόγραμμα να επιτρέπει την απόσυρση και αντικατάσταση δύο ή και περισσότερων συσκευών.

Ο δεύτερος τύπος συσκευής που θα μπορούν να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι θα είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Το σκεπτικό της ομάδας εργασίας του υπουργείου είναι ότι τα ψυγεία είναι συσκευές που είναι μονίμως στην πρίζα και προκαλούν σημαντικό φόρτο.

Οι συσκευές που δεν έχουν πάρει ακόμα το «πράσινο φως» αλλά εξετάζονται για το πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης είναι τα πλυντήρια ρούχων, ενώ λιγότερες είναι πιθανότητες να συμπεριληφθούν οι ηλεκτρικοί φούρνοι.

Η επιδότηση που θα δίνει το πρόγραμμα

Παρότι έχουν ακουστεί πολλά σενάρια για την επιδότηση που θα δίνει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση να φτάσει το 35%.

Το υπουργείο αναμένεται να θέσει και ένα χρηματικό «ταβάνι» για την επιδότηση, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.

Με το σενάριο του 35% και το όριο των 500 ευρώ προκύπτουν τα εξής παραδείγματα:

Για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα επιδοτεί τον δικαιούχο με 350 ευρώ

Για αγορά ενός ψυγείου 500 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτείται με 175 ευρώ

Για την προμήθεια δυο κλιματιστικών συνολικής αξίας 2.000 ευρώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει 500 ευρώ

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος απόσυρσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που προτίθεται να αποσύρει ο κάτοχος.

Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα

Βασική προϋπόθεση για να τρέξει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών είναι η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αυτή η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου ή, το αργότερο, στις αρχές Μαρτίου.

Αν προχωρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, τότε εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα κάνει ξεκινήσει προς τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More