Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου – Mέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Η κλιμάκωση της ακρίβειας φέρνει νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού επισπεύδεται και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου.
Όπως σημείωσε, η αύξηση θα είναι σημαντική και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, νέα μέτρα στήριξης για τους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης. Σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους, για δύο εβδομάδες, σε καθεστώς αναστολής.
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να είναι σε θέση, ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει τη ραγδαία φθορά του».
Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ANT1: «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022… Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θάνο Τσίρο, με το εκτιμώμενο εύρος της αύξησης να κυμαίνεται από το 5% έως το 8%, οι μεικτές αποδοχές θα κυμανθούν από τα 696 έως τα 716 ευρώ με τις αντίστοιχες καθαρές αποδοχές να υπολογίζονται από τα 600 έως και 617 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για επιπλέον 30 έως 47 ευρώ στα καθαρά σε σχέση με τον μισθό που καταβάλλεται για τον ιανουάριο.
Οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 650.000. Δεν είναι μόνον αυτοί όμως, επηρεάζεται αντίστοιχα, το ημερομίσθιο του ανειδείκευτου εργάτη αλλά και σειρά επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 430-440 ευρώ και το επίδομα μητρότητας. Πρόκειται λοιπόν για ένα μέτρο με περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος καθώς καλούνται να συνδράμουν και οι εργοδότες αλλά και στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και ως εκ τούτου υφίστανται πιο έντονα τις επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού.
Εκτόξευση του πληθωρισμού – Πίεση από την ακρίβεια
Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στη χώρα μας, σημειώνοντας τον Δεκέμβριο άνοδο 5,1%. Το μείγμα ακρίβειας έχει αποτυπωθεί κυρίως στις υψηλές τιμές στα προϊόντα ενέργειας, ενώ ακολουθούν και τα βασικά είδη διατροφής, κάνοντας τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι τους.
Η ακρίβεια απλώνει τα δίχτυα της στην εγχώρια αγορά, τόσο στα τρόφιμα, όσο και σε αλλά βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό το Δεκέμβριο να επιστρέφει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011, στο 5,1% με ταχεία άνοδο όχι μόνο των τιμών της ενέργειας αλλά και βασικών ειδών διατροφής.
Πού σημειώνονται αυξήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν αυξήσεις:
- αρνί – κατσίκι : +19,7%
- άλλα βρώσιμα έλαια : + 17,1%
- ελαιόλαδο : + 17,1%
- πατάτες : +14,2%
- ζυμαρικά : 7,6%
Βασική αιτία μετακύλισης των αυξήσεων αυτών αποτελούν η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών την ενέργεια καθώς σημειώθηκαν οι εξής αυξήσεις!
- φυσικό αέριο : + 135,7%
- ηλεκτρισμός : +45%
- πετρέλαιο θέρμανσης : +34,1%
- καύσιμα – λιπαντικά : +21,7%
Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ραλλού Αλεξοπούλου, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα σημαντικό μέρος των προϊόντων διατροφής αλλά και πρώτες ύλες είναι εισαγωγής.
Έκανε λόγο για εκτόξευση του κόστους μεταφοράς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο τον Οκτώβριο τα ναύλα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ με μέσο όρο τιμής για τη μεταφορά ενός κοντέινερ τα 10 με 11.000 δολάρια. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η εκρηκτική άνοδος των τιμών στην ενέργεια με τη χονδρική τιμή του ρεύματος το Δεκέμβριο να καταγράφει αύξηση 690% από την αρχή του 2021 και το φυσικό αέριο πάνω από 800% κάτι που οδηγεί σε ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα. Τις τιμές αερίου θα καθορίσει και η λειτουργία ή όχι του Nord Stream 2, την τύχη του οποίου Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν συνδέσει με την στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας.
Ο πληθωρισμός προκαλεί πονοκέφαλο σε όλο τον κόσμο. Σε επίπεδα ρεκόρ 5% σκαρφάλωσε στην ευρωζώνη την ώρα που στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.
Αρκετοί πλέον αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα μείνει κοντά μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουί Ντε Γκίντος, να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να είναι τόσο παροδικός καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος ίσως να κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Κύμα ανατιμήσεων: Σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης
Αντίδοτα στους κραδασμούς που προκαλεί η ακρίβεια στον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναζητεί η κυβέρνηση, με πρώτο βήμα τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Με την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και ταυτόχρονα δε θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Οι ανατιμήσεις στην αγορά προκαλούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απλά παρακολουθεί την ακρίβεια να λεηλατεί τα νοικοκυριά σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων» σημειώνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης καταρρέουν καθημερινά, καθώς οι Έλληνες είναι πια ουραγοί σε αγοραστική δύναμη, σχολιάζει ο τομέας Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι: «Απαιτείται εδώ και τώρα: Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα».
«Όσο εισάγεις προϊόντα και δεν έχεις επάρκεια ή αυτάρκεια θα έχεις προβλήματα οικονομικά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Το ΜέΡΑ25 απαιτεί εδώ και τώρα την άμεση νομοθέτηση του ΦΠΑ στο 15% όσον αφορά τον «κανονικό», ανώτατο συντελεστή.
Υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα τάσσονται παράγοντες της αγοράς.