Ενημέρωση με ένα κλικ

Συντονισμός δράσεων και αρωγή της πολιτείας προς την Περ. Αττικής για την επίσπευση των αντιπλημμυρικών έργων

Ο συντονισμός των δράσεων πολιτείας και αυτοδιοίκησης με στόχο τη δρομολόγηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη ταχεία και αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του υφ. στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χ. Τριαντόπουλου, του αν. υπ. Εσωτερικών, Σ. Πέτσα, του υφ. Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας, Ι. Σελίμη και τη συμμετοχή στελεχών των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η δυνατότητα να αναλάβει η Περιφέρεια μετά σχετικών προγραμματικών συμβάσεων με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την υλοποίηση έργων, όπως η εκπόνηση των μελετών και η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων και των έργων ορεινής υδρονομίας στις καμένες εκτάσεις, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών.

Οι υπουργοί αναφερόμενοι στην υφιστάμενη τεχνογνωσία της Περιφέρειας αλλά και στην ανάγκη επιτάχυνσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων διαβεβαίωσαν πως η πολιτεία θα συνδράμει την Περιφέρεια Αττικής με επιπλέον πόρους και νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες ανάθεσης των σχετικών μελετών και έργων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Κατόπιν αυτής της δέσμευσης ο περιφερειάρχης τόνισε την ετοιμότητα της Περιφέρειας να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, με παρεμβάσεις και πέραν των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων της, υπογραμμίζοντας «θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά, προκειμένου όλοι μαζί να υλοποιήσουμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά, ένα πλέγμα δράσεων που θα οχυρώσουν την Αττική και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων».

Επιπλέον ο κ. Πατούλης, ενημέρωσε τους υπουργούς για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης που υλοποιούνται σήμερα στην Περιφέρεια (120 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και 345 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους της Περιφέρειας) και παρουσίασε το υπό εξέλιξη πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων εντός αστικού. Σημείωσε πως μέσω του Παρατηρητηρίου Ρεμάτων που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια, υπάρχει καθημερινή απεικόνιση και καταγραφή όλων των παρεμβάσεων σε όλα τα ρέματα της Αττικής. Τέλος παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν διενεργήσει το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο για λογαριασμό της Περιφέρειας στις καμένες περιοχές, τονίζοντας πως τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν απ΄όλους τους συναρμόδιους φορείς με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει