Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύνταξη: Πώς θα βγουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία – Οι προϋποθέσεις

Ευκολότερη είναι, πλέον, η έξοδος στη σύνταξη όσων ασφαλισμένων έχουν οφειλές στα Ταμεία, καθώς «τρέχουν» ευνοϊκές ρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας, και, αφού πάρουν σύνταξη, να εξοφλούν σταδιακά το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των Ταμείων το όριο της οφειλής έχει μπει στα 20.000 ευρώ, ωστόσο στον ΟΓΑ είναι πιο αυστηρό.

Πάντως, ακόμα και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά μπορούν να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. Αναγκαία, ωστόσο, προϋπόθεση είναι να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ), και στη συνέχεια να πάρουν σύνταξη καταβάλλοντας σταδιακά τα χρήματα που απομένουν.

Η «Βραδινή της Κυριακής» με τη βοήθεια της δικηγόρου Άσπας Παπαθανασοπούλου –που ειδικεύεται σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου– παρουσιάζει αναλυτικά τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι οφειλέτες για να πάρουν σύνταξη από τα Ταμεία.

Παράλληλα, δημοσιεύονται ενδεικτικά παραδείγματα για να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πώς μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου. Ειδικότερα, τους σημειώνει η κ. Άσπα Παπαθανασοπούλου: οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ή από το κόστος εξαγοράς που προκύπτει κάθε φορά για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου είναι ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων οι οποίοι πρόκειται να λάβουν σύνταξη, είτε από επιθυμία είτε διότι εξωθούνται στη λύση αυτή λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, η έναρξη καταβολής της σύνταξης δεν είναι δυνατή εφόσον το συνολικό ποσό που οφείλεται, υπερβαίνει τα τιθέμενα όρια. Πρόσφατα, με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 259 του ν. 4798/2021, μεταβλήθηκαν επί τω ευνοϊκώτερω τα όρια των οφειλών που μπορούν να έχουν τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Διευρύνθηκαν έτσι οι κατηγορίες ασφαλισμένων – οφειλετών που έχουν τη δυνατότητα, αν και οφείλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα ποσά από τους παραπάνω αιτίες, να υποβάλουν αίτηση και η σύνταξή τους να ξεκινήσει να καταβάλλεται. Η δε οφειλή τους υπό προϋποθέσεις θα εξοφλείται τμηματικά με παρακράτηση δόσης από τη μηνιαία σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον τέως ΟΑΕΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις νέες διατάξεις ισχύει το συνολικό όριο των 20.000 ευρώ ανεξαρτήτως αιτίας οφειλής.

Με το προηγούμενο σύστημα δεν ήταν εφικτή η συνταξιοδότηση εάν υπήρχε χρέος ποσού υψηλότερου των 14.202 ευρώ από κύρια οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ή ποσών εξαγοράς πλασματικού χρόνου, ακόμη και εάν το συνολικό ποσό της οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις δεν υπερέβαινε τα 20.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει