Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσακλόγλου: Yψηλότερες συντάξεις στους νέους χωρίς να θίγονται οι σημερινοί συνταξιούχοι

Διαβεβαιώσεις πως το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, χωρίς να θίγει την κύρια σύνταξη, η οποία παραμένει ως έχει, ήταν από τη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Μιλώντας κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 με υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και, προαιρετικά, για όσους ασφαλισμένους είναι κάτω των 35 ετών με ή χωρίς υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης κατευθύνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, επενδύονται με βάση προτιμήσεις τους από το Ταμείο που πρόκειται να ιδρυθεί (Ταμείο Επικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – TEKA), και η σύνταξή τους προσδιορίζεται από το σύνολο των εισφορών τους και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για μία «σημαντική μακρόπνοη διαρθρωτική μεταρρύθμιση» με κύριους ωφελημένους τη νέα γενιά που όπως είπε «θα απολαύσει υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον, χωρίς να θίγεται το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων του υφισταμένου συστήματος».

«Η Ελληνική κοινωνία γερνά. Και γερνά με ταχείς ρυθμούς. Το ποσοστό γονιμότητας – δηλαδή ο μέσος αριθμός των παιδιών που γεννούν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – είναι πολύ κάτω του αριθμού που θα επέτρεπε τη σταθεροποίηση του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, λόγω της τεχνολογικής προόδου στην υγεία και την υγιεινή, το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνει σταθερά εδώ και πολλές δεκαετίες. Στις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ο λόγος αυτός ήταν 4 ή 5 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο. Σήμερα αντιστοιχούν μόλις 1.7 εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ρόδινες διαγράφονται», ανέφερε ο Πάνος Τσακλόγλου επισημαίνοντας τη θωράκιση του ασφαλιστικού έναντι του δημογραφικού προβλήματος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει