Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: Αυτή είναι η ρύθμιση για παραγραφή οφειλών 10ετίας

Tέλος στην 20ετή παραγραφή των αξιώσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έβαλε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας διάπλατα δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν «μπλοκαριστεί» επειδή είχαν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο οφειλών προς τα ταμεία.

Το όριο του επιτρεπόμενου ποσού οφειλών ,προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτηση σύνταξης είναι τα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Μέχρι πρόσφατα όσοι ξεπερνούσαν τα παραπάνω όρια λάμβαναν απορριπτική απάντηση στο αίτημα τους και ο ΕΦΚΑ μπορούσε να διεκδικήσει από τους οφειλέτες εισφορές σε βάθος 20ετίας.

Με την απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ, η οποία ορίζει ότι η παραγραφή των αξιώσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος πολιτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να είναι δεκαετής και όχι 20ετής, οι οφειλέτες αφενός θα δουν σημαντικό κούρεμα στα χρέη τους, αφετέρου θα μπορέσουν να κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.




Παράλληλα, ανοίγει ένας νέος κύκλος επανεκτίμησης συνταξιοδοτικών υποθέσεων που είχαν απορριφθεί λόγω χρεών, καθώς αρκετοί ασφαλισμένοι που είχαν μπλοκαριστεί από την σύνταξη λόγω χρεών, τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκ νέου τα χαρτιά τους.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος με οφειλές χρονικού διαστήματος από το 2000 μέχρι το 2020 ποσού 30.000 ευρώ με τις έως τώρα διατάξεις ήταν εγκλωβισμένος ως προς την λήψη της σύνταξης. Κι αυτό, γιατί η οφειλή του υπερέβαινε το όριο που θα μπορούσε να παρακρατηθεί μέσα από την σύνταξη του (δηλαδή το ποσό των 20.000 ευρώ) και ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει εντός διμήνου από την κοινοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον των 20.000, δηλαδή 10.000 ευρώ. Με την εναρμόνιση της νομοθεσίας στην συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ο εν λόγω ασφαλισμένος θα δει την οφειλή του να μειώνεται στο μισό, δηλαδή στις 15.000 ευρώ. Οπότε αυτομάτως θα ανοίξει ο δρόμος για την συνταξιοδότηση του, καθώς το ποσό της νέας οφειλής που προκύπτει θα εντάσσεται στο όριο που μπορεί να παρακρατηθεί μέσα από την σύνταξη.

Υπενθυμίζεται ότι η οφειλή παρακρατάται σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε προβεί σε διακανονισμό οφειλής με το σύστημα των 120 δόσεων θα συνεχιστεί η παρακράτηση του πόσου μέσα από την σύνταξη σε τόσες δόσεις όσες υπολείπονται των 120. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που είχε υπαχθεί στις 120 δόσεις και είχε καταβάλει τις 30 από αυτές, η παρακράτηση του υπολοίπου της οφειλής θα γίνει μέσα από την σύνταξη σε 90 δόσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει