Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: “Η προστασία της ζωής είναι κυρίαρχος στόχος μας”

“Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμα μπροστά μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες ημέρες και πως η Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή, ενώ είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά αναφέρθηκε στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών της χώρας: “Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Ευχαριστώ τα Μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των πυρκαγιών Με τον τρόπο τους βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα με τις πυρκαγιές χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών και εθελοντών. Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμα μπροστά μας. Θα δούμε τι λάθη κάναμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, τι μας δίδαξε η εμπειρία αυτή.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή που υπάρχει παγκοσμίως: “Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και μας δείχνει τι πρέπει να αλλάξουμε. Εξαρχής πρώτος στόχος ήταν και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών και του περιβάλλοντος. Το 112 και η διεθνής συνεργασία απέδωσε. Απέδωσε και η στρατηγική μας να αδειάσουμε οικισμούς.

Προφανώς έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανείς οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την επιλογή μου το περιβάλλον να αναδειχθεί σε ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας. Η κυβέρνηση θα παραθέσει τολμηρές λύσεις στα διεθνή φόρα για την κλιματική κρίση. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι στις χώρες της Μεσογείου, είναι παγκόσμιο. Θα χτίσουμε όσα γκρεμίστηκαν από τις φωτιές, θα κερδίσουμε όσα χάσαμε”.

Για τα οικονομικά μέτρα για τους πυρόπλυκτους είπε: “Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες ημέρες. Οι ενισχύσεις είναι οι πιο γενναίες που έχουν καταβληθεί. Η Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή. Η αρνητική εμπειρία πρέπει να γίνει αφορμή αλλαγών Αλλαγή της πολιτικής, αλλαγή της συμπεριφοράς κάθε πολίτη. Είναι μια προσπάθεια εθνική και αφορά την επόμενη γενιά πρωτίστως. Είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης. Η ίδια πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς κάθε νηφάλια θέση την ακολουθεί μια εμπρηστική δήλωση κάποιου στελέχους της”.

Για τα λάθη που τυχόν έγιναν και τις ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Κι αυτό γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. Ήταν αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος.. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορεί να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι επιχειρησιακές, προσωπικές, δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες. Δεν πρέπει επομένως να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά με καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να παραδεχθεί τα λάθη της. Και σε αυτή τη μεγάλη κρίση κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπινώς δυνατό αλλά είναι σαφές σε ορισμένες περιπτώσεις ότι δεν ήταν αρκετό”.

Για την επιτροπή του κύριου Μπένου: “Η καταστροφή στην Εύβοια ξεπερνά την οικολογική επίπτωση από την πυρκαγιά Γι’ αυτό ζήτησα από έναν άνθρωπο που ξέρει να χτίζει μέσα από συντρίμμια προκειμένου να μας βοηθήσει να σκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της βόρειας Εύβοιας. Θα διαχώριζα τις παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα. Τις άμεσες ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων και τις άμεσες παρεμβάσεις στο περιβάλλον προκειμένου να προστατευθούμε από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Το πακέτο για την Εύβοια δεν θα έλεγα ότι είναι γενναιόδωρο αλλά ότι είναι το ενδεδειγμένο. Κρίσιμο τα χρήματα να εκταμιευθούν γρήγορα γι’ αυτό ζήτησα ενοποίηση σε μια πλατφόρμα ώστε να γίνεται μια αίτηση. Προφανώς θα πρέπει να μας απασχολήσει το ζήτημα των ανθρώπων που ζούσαν από το ίδιο το δάσος που δεν θα υπάρχει για αρκετά χρόνια όπως οι ρητινοπαραγωγοί. Θέλω να πω στους κατοίκου της Εύβοιας ότι δεν θα είναι αβοήθητοι Έχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας και στο Μαξίμου με τον κ. Τριαντόπουλο και θα ήθελα να μας κρίνουν οι πολίτες για τα αποτελέσματα όσων έχουμε εξαγγείλει”.

Για τις εκκενώσεις που έγιναν επεσήμανε: “Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκήσει κριτική σε μια πολιτική που έχει υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα στα κοινωνικά δίκτυα για το ζήτημα των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο. Όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση το πρώτο πράγμα που ζήτησα από την πολιτική προστασία ήταν ένας οργανωμένος μηχανισμός για εκκενώσεις. Τέτοιο μηχανισμό σαν το 112 δεν έχουν χώρες όπως η Γερμανία όπου ζητούνται ευθύνες επειδή δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Μας ασκείται κριτική επειδή προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το γεγονός ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη. Εγώ θα φύγω από τη θέση αυτή αλλά το 112 θα μείνει. Προφανώς όταν αντιμετωπίζεις ένα φυσικό φαινόμενο προφανώς δεν περιορίζεσαι στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι όσα κάηκαν όχι όσα σώθηκαν. Σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις. Πόσα ελικόπτερα είδατε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις για να προστατευθούν σπίτια ή επιχειρήσεις. Έχουμε ναι εκατοντάδες σπίτια που έχουν καεί, στην Αττική είναι περίπου 150 αλλά δεν είναι ένας αριθμός τόσο μεγάλος σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς καθώς προστατεύσουμε τις περιουσίες. Η εντολή εκκένωσης είναι εντολή στην οποία πρέπει να υπακούσουμε. Αναγνωρίζω ότι ορισμένοι έμειναν γιατί είχαν τη δύναμη και τους ευχαριστώ αλλά πρέπει το κράτος να ξέρει πού κινείται η φωτιά και να προχωρεί σε τέτοιες αποφάσεις”.

Για τα εναέρια μέσα ειδικά στην Εύβοια, που υπήρχαν στην Ελλάδα σημείωσε: “Τα εναέρια μέσα ήταν τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέραν των μέσων που έχει νοικιάσει η χώρα για την φετινή περίοδο θέλω να προσθέσετε άλλα 20 που απεστάλησαν από πάρα πολλές άλλες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα ανεφοδιάζονται προκειμένου να μην υπάρχει καμία διακοπή στην εναέρια κατάσβεση. Τα εναέρια μέσα ήταν αποτελεσματικά και στο πλαίσιο του σχεδίου για την αναβάθμιση της προβλέπεται ενίσχυση του στόλου με νέα Καναντέρ, 36 ελικοφόρων air tractor αλλά και αγορά ιδιόκτητων ελικοπτέρων. Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια αλλά απαραίτητα για την αντιμετώπιση αυτών των πυρκαγιών που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ως megafires που έχουν μεγάλη ένταση και είναι κατά βάση ανεξέλεγκτες όπως αυτή του 2007 στην Ηλεία. Μετά από έναν καύσωνα μπορεί να βρεθείς να αντιμετωπίζεις πολλαπλές τέτοιες πυρκαγιές. Στο ερώτημα πού είναι τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά καθώς δεν πετάνε όλα μαζί και είχαμε και άλλες πυρκαγιές. Είναι πολύ δύσκολη η απόφαση του συντονιστικού και το σημαντικότερο είναι αν μπορεί να επιχειρήσει το εναέριο μέσο. Τις τελευταίες 3 ημέρες στην Εύβοια τα εναέρια μέσα ήταν εκεί και αναζητούσαν ένα παράθυρο για να επιχειρήσουν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε πυρκαγιά”.

Για το επιτελικό κράτος και την πρόληψη που έχει ληφθεί για τη χώρα είπε: “Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Είναι μια μεγάλη κουβέντα το θέμα της πρόληψης και αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις δασικές πυρκαγιές. Δώσαμε 51 εκατ. ευρώ αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αξιοποιούνται σωστά οι πόροι. Δύο παραδείγματα. Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες που προσμοίαζαν με το Μάτι και κρίναμε ότι έπρεπε να παρέμβουμε για να τις προστατεύσουμε και η Ιπποκράτειος πολιτεία ήταν μια από αυτές. Και αν στις παρυφές της καταστράφηκαν σπίτια, η πολιτεία σώθηκε. Τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου είναι πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε αλλά δεν τα καταφέραμε και είμαι πολύ στεναχωρημένος γι’ αυτό.

Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μηδείας με πεσμένα δέντρα, είχαμε και δύο μεγάλες αντιπυρικές ζώνες αλλά η φωτιά πέρασε πάνω χωρίς να καταλάβει τίποτα όπως συνέβη και με την εθνική οδό όπου είχαμε 100 πυροσβεστικά. Κοιτάζοντας τις επενδύσεις μας στην καταστολή δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στη δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε γρήγορη προσβολή από αέρος στην αρχή της πυρκαγιάς και αυτό αποτελεί μέρος της επένδυσης που θα κάνουμε. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν αρμοδιότητες και στελέχωση των δασικών υπηρεσιών.

Πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη όπου δεν θα μπορούμε να φυτέψουμε πεύκα σε περιοχές στις οποίες οι οικισμοί βρίσκονται πολύ κοντά στα δάση. Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Συντονίζει, αξιολογεί και επιβλέπει. Έχει πετύχει πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες όπως η διεκδίκηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η οργάνωση της επιχείρησης Ελευθερία. Σε αυτούς που μας ασκούν κριτική γι αυτό το επιτελικό κράτος να πω ότι αυτό που παραλάβαμε πολλές φορές δεν ήταν ούτε επιτελικό ούτε κράτος”.

Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας επεσήμανε: “Το αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας το καταθέσαμε εντός των επόμενων ωρών και θεωρώ πολύ συγκινητικό ότι 24 χώρες έσπευσαν να συνδράμουν και ευχαριστώ κάθε χώρα ξεχωριστά για τη βοήθεια. Μάθαμε πώς μπορούμε να δουλεύουμε με οργανωμένα σώματα από άλλες χώρες και από αυτό θα γίνουμε καλύτεροι. Μάλλον ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σε αυτό το ζήτημα και αυτό δεν έγινε μόνο του αλλά χρειάστηκε να γίνουν πολλά τηλέφωνα από εμένα και αποτέλεσε απόδειξη ότι μπορεί να πετύχει η διπλωματία της αλληλεγγύης.

Οι συνθήκες καύσωνα μετέτρεψαν την χώρα σε πυριδατοποθήκη με αποτέλεσμα να εκδηλώθουν αρκετές πυρκαγιές προφανώς όχι όλες τυχαία. Θυμίζω ότι διαχειριστήκαμε 600 φωτιές σε λίγες ημέρες. Οι περισσότερες δεν ξέφυγαν, δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά με μεγαλύτερη ένταση, θα εμπλέξουε το κομμάτι των πολιτών και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε την προετοιμασία που είχαμε κάνει”.

Για το Τατόι ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ανυπόστατη η συζήτηση γιατί το Σύνταγμα προβλέπει ότι κάθε καμένη έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα και αυτό θα γίνει με την ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει παρεμβάσεις μέσα στα δάση. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες καθώς αυτό γίνεται ήδη. Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών κινείται απέναντι προς τη λογική όλου του πλανήτη να γίνεται παραγωγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν μου έκανε εντύπωση, μη σας πω ότι το περίμενα ότι συναντήθηκαν υπόγεια ρεύματα με τους αντιεμβολιαστές να μιλούν για τις ανεμογεννήτριες”.

Για το από πού ξεκίνησαν οι πυρκαγιές το επόμενο ερώτημα και το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών σημείωσε: “Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη και έχω εμπιστοσύνη ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλήσω για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο”.

Για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» είπε: “Έχουν γίνει πολλά τους 24 τελευταίους μήνες στην Πολιτική Προστασία. Υπήρξε πρόβλεψη για την φετινή αντιπυρική περίοδο και θυμάμαι ότι όταν ο κ. Χαρδαλιάς έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για τα εναέρια μέσα κάποιοι μιλούσαν ότι σκορπίζουμε χρήματα αλλά αποδείχθηκε ότι ίσως δώσαμε και λίγα χρήματα. Πλέον έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό που δεν θα υλοποιηθεί σε λίγους μήνες ή σε ένα έτος.

Τα 1,76 δισ. ευρώ του ΑΙΓΙΣ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε τις δυνατότηες και το σχέδιο να χτίσουμε την Πολιτική Προστασία του μέλλοντος που δεν αφορά μόνο τις πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες και τους σεισμούς και βιομηχανικά ατυχήματα κ.α. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τη διασπορά των δυνάμεων. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος και τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο

Δεν είναι δυνατόν να περιμένει από μια κυβέρνηση να φροντίσει όλα τα δάση της επικράτειας με την ίδια επιμέλεια. Θυμίζω ότι η έκταση των δασών έχει αυξηθεί. Δεν έχουν τα δάση την ίδια οικολογική σημασία. Στην Κεντρική Εύβοια ο δρυμός της Δίρφης έμεινε άκαυτος και πρέπει να τον προστατεύσουμε με κάθε δύναμη. Έχουμε τα μέσα έχουμε τη χρηματοδότηση και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε και τη διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε τέτοιες παρεμβάσεις”.

Για την πολιτική επίπτωση από τις κρίσεις των τελευταίων μηνών τόνισε: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Διαφωνώ με την εκτίμηση του δημοσιογράφου που έθεσε το ερώτημα για την πορεία της οικονομίας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες παρά μπορώ να καλέσω όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί η κυβέρνηση να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή. Μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν και όχι ένδειξη ισχυροποίησης”.

Για την απάντηση Χρυσοχοΐδη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Ο ρόλος ενός υπουργού δεν είναι μόνο να δίνει κατευθύνσεις αλλά να βρίσκεται και δίπλα στις δυνάμεις όχι για να τις κατευθύνει αλλά να τις ενθαρρύνει. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο από κάποιον που είναι εξαφανισμένο”.

Για την κλιματική αλλαγή επεσήμανε: Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Η αντίδραση των χωρών ήταν ταχύτατη και συγκινητική. Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την κλιματική αλλαγή. Οι εικόνες ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά τη ζωή μας. Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες λιγνιτής νωρίτερα από ό,τι προγραμματίζαμε ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεσοπρόθεσμα θα αντικατασταθούν από το φυσικό αέριο και μακροπρόθεσμα από τον ήλιο και τον άνεμο. Δυστυχώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης βρέθηκε με λιγότερους πόρους και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε. Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και αυτό θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα. Να δούμε και τη συνεργασία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Γιατί να μην έχουμε συνεργασία με την Αυστραλία που έχει ανάγκες όταν εμείς έχουμε χειμώνα”.

Για τις αποζημιώσεις, την καταβολή τους και το ενδεχόμενο δεύτερου πακέτου δήλωσε: “Η πανδημία έδειξε ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία. Ο αριθμός όσων θα ζητήσουν αποζημίωση είναι πεπερασμένος και δίνω μεγάλη σημασία στην οπλοποίηση της διαδικασίας μέσω του arogi.gov.gr. Πολύ γρήγορα τα χρήματα στους λογαριασμούς όσων έχουν πληγεί και θα αξιοποιήσουμε την προηγούμενη εμπειρία από άλλες φυσικές καταστροφές όπως αυτή του Ιανού την οποία χειρίστηκε ο κ. Τριαντόπουλος στον οποίο εχω απόλυτη εμπιστοσύνη

Αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα θα ήθελα να το συζητήσω με τον κ. Μπένο. Προφανώς και η άμεση οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη γι’ αυτό και δεσμεύσαμε 500 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Αν κρίνουμε ότι η οικονομική ζωή στην Εύβοια έχει πληγεί σε τέτοια ένταση είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε στην κατεύθυνση και δεύτερου πακέτου στήριξης”.

Για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά για την αντιπυρική προετοιμασία σημείωσε: “Η ίδια η ζωή απάντησε στο ερώτημα για την αντιπυρική προετοιμασία. Απαιτούνται μέτρα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα που απαιτούνται χθες. Ήδη έχουμε δρομολογήσει μια σειρά τέτοιων έργων πριν την καταστροφή όπως το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας. Έχω ζητήσει να μπούμε στα δάση και να κάνουμε παρεμβάσεις πριν τον χειμώνα. Δίνουμε έμφαση και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης.

Προτιμώ οι ενδιαφερόμενοι να επιλέγουν έργα και να παραδίδουν αποτέλεσμα στο κράτος. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τον χειμώνα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σχεδιάζουμε μια υπηρεσία άμεσης παρέμβασης για δασικές πυρκαγιές που θα την ονομάσουμε ΕΜΟΔΕ με έμπειρους πυροσβέστες, 500 άτομα στην αρχή, άτομα που να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να την σταματήσουνε πριν να μπει στο οδικό δίκτυο. Ορίζοντας υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας το 2022”.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε: “Μου κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω”.

Για το σχέδιο ανασυγκρότησης σημείωσε: “Θα κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στην περίπτωση του Ιανού. Θεωρώ ότι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε έναν άνθρωπο που θα αναβαθμιστεί πολιτικά, τον κ. Τριαντόπουλο, και θα ασχολείται με τα ζητήματα που έχουν να κάνουμε την παροχή αρωγής. Θα έχουμε έναν άνθρωπο που θα έχει την ευθύνη και τον συντονισμό και θα λογοδοτεί σε εμένα. Θα υπάρχουν καθυστερήσεις καθώς η γραφειοκρατία ανθίσταται αλλά θα το αντιμετωπίσουμε”.

Για τις ΑΠΕ είπε: Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε αναβάθμιση στο ενεργειακό πλέγμα της επόμενης δεκαετίας. Είναι πολύ σημαντικό να αναθεωρήσουμε το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Θα πρέπει να ξέρουμε πού μπορούμε να τοποθετούμε αιόλικα ώστε να διευκολύνουμε και τις επενδύσεις. Ένα τέλειο παρθένο πεδίο για την Ελλάδα ως προς τις ΑΠΕ είναι και η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα όπως κάνουν αρκετές χώρες ήδη”.

Μιλώντας για τους αναδόχους αναδασώσεων ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι: “Προτιμώ από το να μαζεύω χρήματα να συλλέγω έργα. Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και όχι χρήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα γιατί ο ιδιώτης δεν βαρύνεται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου»

Ο πρωθυπουργός επέκρινε και τα fake news των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι δεν γίνεται να ζητάμε από τους Ρουμάνους να έρθουν να βοηθήσουν και την ίδια ώρα να πρέπει να διαψεύσουμε ότι δήθεν είπαν ότι η φωτιά δεν σβήνει. Λίγη σοβαρότητα από όλους όσοι βρίσκονται πάνω από ένα πληκτρολόγιο

«Θα υπάρξει συζήτηση στην ελληνική βουλή με το πού θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες όπου θα επιχειρήσω να υπάρξει συναίνεση αλλά ας σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει