Ενημέρωση με ένα κλικ

Μενδώνη για Τατόι: Δεν ισχύουν τα σενάρια για επενδυτικά σχέδια

Όσα δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού για την καταστροφική πυρκαγιά στο Τατόι.

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά. Όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά στο Τατόι, ξέρουμε ότι προκάλεσε κυρίως μεγάλη οικολογική ζημιά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ.

«Γράφτηκαν πολλά για τα επενδυτικά σχέδια στο Τατόι, που δεν ισχύουν. Παραμένουμε στον στόχο μας όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας, που ήδη εφαρμόζουμε. Από το τέλος Μαρτίου, υπάρχει και διυπουργική επιτροπή προκειμένου ο καθένας να λειτουργήσει, σύμφωνα με την αρμοδιότητά του, συντονισμένα στην αποκατάσταση του κτήματος. Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς».

Στα μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων -κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών», τόνισε η υπουργός.

Ζημιές σε 7 κτήρια στο Τατόι

«Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοΐου. Κάηκαν οι στέγες, κάποιες εξ αυτών ήταν νεότερες επεμβάσεις, σωστικές, του ΥΠΠΟ.

Κάηκαν και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευτοκουφώματα.

Τα 7 κτήρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, Οικία φροντιστή, Κτίριο φρουράς τάφων, Κτίριο Δασονομείου, κτήριο προσωπικού, διευθυντήριο.

Για τα κτήρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σε κάθε κτήριο που γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης, προβλέπεται μελέτη με πυρανίχευσης και πυρόσβεση», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Η φωτιά έκαψε 2 κοντέινερ – Τι περιείχαν

«Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος. Το 2020 και το 2021 ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν. Προστέθηκαν αντικείμενα που μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στοιβαγμένα μέσα σε κτήρια, που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα αλλά και να μελετηθούν τα κτίρια για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Επίσης, έγινε υπογειοποίηση δικτύων, συστηματική αποψίλωση, συστηματική καταγραφή κινητών αντικειμένων που ξεπερνούν τις 100.000 και διαδικασίες για διαγωνισμούς αποκατάστασης κτηρίων. Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο δεν είναι ευκολο να το αποδεχθεί κανείς», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει