Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι αλλάζει στο Κτηματολόγιο – Πως ωφελούνται οι ιδιοκτήτες

Διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για το διάστημα από τις 3 έως τις 17 Ιουλίου 2021 και έλαβε συνολικά 416 σχόλια, τα οποία λήφθηκαν υπόψη και αξιολογήθηκαν πριν από την κατάθεση της τελικής του εκδοχής.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία επεξεργασίας του από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και κατόπιν θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:

Μέρος Α΄ Ταχεία έναρξη του Εθνικού Κτηματολογίου

Υπό το ισχύον καθεστώς, της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου στην περιοχή προηγείται μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί –ή προβλέπεται να διαρκέσει– περίπου τέσσερα συνολικά έτη.

Και τούτο, καθώς την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων από τους πολίτες ακολουθεί ο έλεγχος νομιμότητάς τους, η ανάρτηση των στοιχείων, η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης ή ενστάσεων, η εξέτασή τους από το γραφείο κτηματογράφησης ή τις επιτροπές ενστάσεων, αντίστοιχα, και η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων μετά από την εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων επί όλων των υποβληθεισών ενστάσεων.

Τελικά, μετά την αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων εκδίδεται η διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου προβαίνει στις πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει