Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα στα παιδιά

O κορονοϊός, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχει φέρει αρκετές λοιμώξεις στους ενήλικους νοσούντες, όπου μάλιστα σε πολλούς που έχουν περάσει την ασθένεια έχουν αφήσει επίμονα συμπτώματα

Όμως ακόμα είναι άγνωστο για το τι αφήνει στα παιδιά, καθώς -όπως έχουν πει και οι ειδικοί- κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν από τον ιό.

Η απάντηση ως φαίνεται δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, διότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι έως στιγμής περιορισμένα, απαντούν ειδικοί από το ΕΚΠΑ. Επιπλέον, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση των παρατεινόμενων συμπτωμάτων στα παιδιά.

Όπως εξηγούν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ελένη Κορομπόκη, Μαρία Γαβριατοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), για το θέμα έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες.

Ωστόσο η συχνότητα των παρατεινόμενων συμπτωμάτων κυμαινόταν από 0% έως και 27%. Πού οφείλεται αυτή η απόκλιση; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τους εξής:

  • Τη βαρύτητα της νόσου κατά την οξεία φάση της λοίμωξης που προκάλεσε ο κορονοϊός
  • Τη μεθοδολογική προσέγγιση (κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς έναντι της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους γονείς)
  • Την επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον κορονοϊό
  • Τα υποκείμενα νοσήματα που τυχόν είχαν τα συμμετέχοντα παιδιά
  • Το διάστημα της παρακολούθησης των παιδιών

Νέα μελέτη

Η πιο πρόσφατη από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση JAMA. Σε αυτήν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ενέταξαν 1.355  παιδιά ηλικίας 9-13 ετών από 55 σχολεία της πόλης τους.

Στη μελέτη Ciao Corona, όπως ονομάστηκε, μελετήθηκαν τα παρατεινόμενα συμπτώματα 6 μήνες μετά από την αρχική νόσο που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, στην Ελβετία την περίοδο 2020-2021 τα παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα του σχολείου με φυσική παρουσία, φυσικά με μέτρα προστασίας. Εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσε η περίοδος του εθνικού lockdown στη χώρα (μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε την περίοδο Ιούνιος 2020-Απρίλιος 2021. Το δείγμα των παιδιών που συμμετείχαν επελέγη τυχαία. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε ορολογικά τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων και οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για πιθανά συμπτώματα σχετιζόμενα με τη COVID-19.

Τα ευρήματα

Από τα 1.355 παιδιά, τα 109 είχαν θετικό τεστ και τα 1.246 αρνητικό. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, συμπτώματα που διαρκούσαν πάνω από 12 εβδομάδες ανέφερε:

  • Το 4% των παιδιών που είχε νοσήσει ο νέος κορονοϊός
  • Το 2% των παιδιών που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν:

  • Κόπωση (3% των παιδιών που νόσησε ο κορονοϊός)
  • Δυσκολία συγκέντρωσης (2% των παιδιών)
  • Αυξημένες ανάγκες σε ύπνο (2%)

Κανένα από τα παιδιά που είχε μολύνει ο κορονοϊός και είχαν εμμένοντα συμπτώματα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Συμπερασματικά, «η μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα ανεύρεσης συμπτωμάτων συμβατών με παρατεινόμενη νόσο COVID (long COVID) σε ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα παιδιών εντός 6 μηνών από το θετικό τεστ αντισωμάτων ήταν χαμηλή».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει