Ενημέρωση με ένα κλικ

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες γιατροί στο θεσμό

Η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, που αποτελεί βασικό αίτημα του ΙΣΑ το οποίο ικανοποιήθηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του απερχόμενου ΔΣ του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και τον γγ του υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο νέο σύστημα ΠΦΥ. Όπως διευκρίνισε, βασική προϋπόθεση αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Την ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματος του ΙΣΑ για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, εξέφρασε ο Γ. Πατούλης.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας θα τεθούν υπόψη του νέου ΔΣ του ΙΣΑ το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα αύριο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει