Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Εξελίσσεται για να προστατευτεί από τα εμβόλια – Τι δείχνει η μετάλλαξη Έψιλον

Ανησυχητικά ευρήματα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια, όταν μελέτησαν την «μετάλλαξη Έψιλον» του κορονοϊού στα τέλη του 2020.

Πιο συγκεκριμένα έχει την ικανότητα να δημιουργεί μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια και πιθανώς ορισμένες θεραπείες εναντίον, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ, επιστήμονες από ΗΠΑ και Ελβετία δημοσίευσαν προσφάτως μελέτη που αποκαλύπτει έναν «πρωτοφανή μοριακό μηχανισμό» με τον οποίο μπορεί ο κορωνοϊός να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων.

Ειδικότερα, το στέλεχος Έψιλον φέρει μεταλλάξεις αμινοξέων στην πρωτεΐνη-ακίδα του. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα (πρόσδεση). Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους για να αρχίσει η λοίμωξη COVID-19.

Τρία αμινοξέα

Οι μεταλλάξεις στο στέλεχος Έψιλον αφορούν τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας, που αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο. Το γεγονός αυτό εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη.

Τελική συνέπεια είναι να μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει:

  • Είτε από τον εμβολιασμό εναντίον της COVID-19
  • Είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον κορoνοϊό

«Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα», προσθέτει ο καθηγητής.

Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης-ακίδας στη μετάλλαξη Έψιλον διαπιστώθηκε με ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία. Ο σχηματισμός ενός νέου δισουλφιδικού δεσμού επιβεβαιώθηκε με φασματομετρία μάζας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει