Ενημέρωση με ένα κλικ

Φορολογικός οδηγός: Αυτοί είναι οι 93 διέξοδοι διαφυγής από τα τεκμήρια

Εκατομμύρια φορολογούμενοι απειλούνται και φέτος από τον κίνδυνο υπερφορολόγησης που εγκυμονούν τα τεκμήρια της Εφορίας.

Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και εισοδηματίες που δεν εντάσσονται στις κατηγορίες των πληγέντων από την επιδημία του κορονοϊού και ως εκ τούτου δεν εξαιρούνται φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για πληγέντες από τον κορονοϊό, οι οποίοι δεν απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης επειδή φορολογήθηκαν με αυτά στα προηγούμενα δύο χρόνια.

Πρόκειται επίσης και για πληγέντες οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού και εξαιρούμενους από τα τεκμήρια διαβίωσης, των οποίων όμως τα φορολογητέα εισοδήματα θα προσδιοριστούν φέτος με τεκμαρτό τρόπο, σε επίπεδο υψηλότερο των πραγματικών εισοδημάτων τους, με βάση τα άλλα τεκμήρια, αυτά που αφορούν στις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2020 για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) ή να αποπληρώσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα, με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προστιθέμενες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν λόγω τεκμηρίων, μπορούν φέτος να καλυφθούν με:

Α) Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις σε φορολογούμενους πληγέντες από την πανδημία

1) Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, των 800, των 600 και των 534 ευρώ που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 σε περισσότερους από 3.200.000 εργαζόμενους, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.

2) Η αφορολόγητη αμοιβή για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω κορονοϊού COVID-19.

3) Η επιστρεπτέα προκαταβολή. Πρόκειται για την ενίσχυση που χορηγήθηκε το 2020 σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Η ενίσχυση καταβλήθηκε σε 4 συνολικά κύκλους και είχε τη μικτή μορφή του κρατικού δανείου και της επιχορήγησης. Τα ελάχιστα ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους ανέρχονταν σε 1.000 – 2.000 ευρώ.

4) Η αποζημίωση που χορηγήθηκε σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων που νοσούν από κορονοϊό COVID – 19 και ατόμων που φροντίζουν ή συνοδεύουν τα άτομα αυτά.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει