Ενημέρωση με ένα κλικ

Δένδιας: Δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο το Δίκαιο της Θάλασσας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προανήγγειλε καμία παρέκκλιση από το Δίκαιο της Θάλασσας, ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

“Οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο” είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας σήμερα το πρωί στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του κοινοβουλίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα μας μειωμένη επιρροή στο Αιγαίο επισήμανε: “είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ. Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την Ε.Ε και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες.

Για παράδειγμα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πούμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί την Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει; Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για να μην υπάρχουν απορίες για το πιο πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε” ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει