Ενημέρωση με ένα κλικ

1.000 αστυνομικοί στη φύλαξη των πανεπιστημίων

Tο διυπουργικό σχέδιο νόμου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια καθώς και αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ παρουσίασαν οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας”, ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, το σχέδιο νόμου με τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις” επιφέρει τρεις αλλαγές.

Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ.

Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Άοπλοι αστυνομικοί

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Πειθαρχικό δίκαιο Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών.

Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται να αλλάξει το καθεστώς. Συγκεκριμένα, προσέθεσε, προβλέπονται:

-διαδικασίες εισόδου – εξόδου
-αξιοποίηση συστημάτων CCTV σε κοινόχρηστους χώρους
-λειτουργία κέντρου λήψης σημάτων σε κάθε ΑΕΙ, συνδεδεμένο με την ΕΛ.ΑΣ
-μνημόνια για διαχείριση καταστροφών και συμβάντων
-συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων
-ανοικτή γραμμή πανεπιστημίων με Αστυνομία και Πυροσβεστική

«Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «θα είναι μια ομάδα ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές πολλών ξένων χωρών. Θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς». Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προσληφθούν 1.000 ειδικοί φρουροί και πως αυτή η ομάδα «δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, θα χρησιμοποιεί ειδικές στολές και θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το κάθε ίδρυμα». Παρά ταύτα, θα έχουν γκλοπ, ενώ εξετάζεται αν θα φέρουν σπρέι πιπεριού.

Η ΟΠΠΙ θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Σε περίπτωση που θα κινδυνεύουν ζωές ή κρίσιμες υποδομές -λ.χ. σε μια μεγάλη επίθεση- τότε θα ενισχύονται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις ακαδημαϊκών απέναντι στο σχέδιο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε είναι θετικό να κατατεθούν όλες οι απόψεις στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και πως θα γίνει και ευρύς διάλογος στη Βουλή.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πριν από ένα μήνα, από τύχη ο πρύτανης του ΕΜΠ δεν υπέστη τα ίδια ή χειρότερα από αυτά που υπέστη ο κ. Μπουραντώνης (του Οικονομικού Πανεπιστημίου). Κατάφερε και διέφυγε από το γραφείο του, το οποίο στη συνέχεια έγινε κομμάτια. Αν αυτοί που υποστηρίζουν αυτές οι απόψεις έχουν δει σε άλλη χώρα να συμβαίνουν τέτοια πράγματα να έρθουν να το συζητήσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει