Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου κρίνονται οι περικοπές των συνταξιούχων

Στις 15 Ιανουαρίου θα κριθούν από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα αναδρομικά στις περικοπές των συνταξιούχων για το 11μήνο, όπως και η επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, στην ολομέλεια θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Στις προσφυγές τους, υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταρακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας , της ισότητας στα δημόσια βάρη και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας. 70.000 ομαδικές αιτήσεις συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου, θα συζητηθούν στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Δηλαδή, αφορά περικοπές που έγιναν και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό «νόμου Βρούτση» (νόμος 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι τρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Την ερχόμενη Πέμπτη οι τέσσερεις αυτές πιλοτικές υποθέσεις δεν θα συζητηθούν στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά δεδομένα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω μείζονος σημασίας , οι τέσσερις υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί, πώς στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει