Ενημέρωση με ένα κλικ

Κυριάκο, ξέρεις από βέσπα;

Γράφει ο Κώστας Αγόρης

Η απασχόληση και οι εξαγωγές έπεφταν και πέφτουν.

Όπως πέφτουν από τα σύννεφα όσοι πίστεψαν ότι ο Κυριάκος ξέρει να οδηγάει φεράρι, ενώ δεν μπορεί να τσουλήσει μια βέσπα στην ευθεία.

Του Κώστα Αγόρη*

Την είδηση τη διαβάσατε. Ύφεση 0,7% στο δ’ τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είχε ανακοινώσει επιβράδυνση της ανάπτυξης για το γ’ τρίμηνο (σ.σ.: το «καλό» τρίμηνο του καλοκαιριού και του τουρισμού) σε σχέση με το β’ τρίμηνο του Τσίπρα.

Να δεχτώ ότι ο Κυριάκος δεν παρέλαβε φεράρι από τον Αλέξη. Υποσχέθηκε να τη φέρει.

Να παραδεχτώ ότι τον Ιούλιο η οικονομία δεν έτρεχε με χίλια, ότι χρειαζόταν και άλλο «στρώσιμο».

Να συμφωνήσουμε, όμως, ότι ο Μητσοτάκης δεν πήρε και σκασμένη σαμπρέλα, όπως είχε πάρει ο Τσίπρας από τον Σαμαρά.

Ας πούμε ότι πήρε βέσπα (σ.σ.: για να βγει και ένας «πιασάρικος» τίτλος για το άρθρο). Πήγαινε η οικονομία; Πήγαινε.

Ο Τσίπρας την έβγαλε από τα μνημόνια, τη διατήρησε για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη, πέτυχε ρεκόρ 12ετίας στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (σύμφωνα με την ΤτΕ του Στουρνάρα), είχε στα πάνω τους τις εξαγωγές, μείωσε την ανεργία 10 μονάδες, αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 450 χιλιάδες, ολοκλήρωσε ή εκκίνησε τα μεγάλα έργα υποδομών που οι προηγούμενοι είχαν αφήσει σε προεκλογικές κορδέλες.

Και έδωσε τη βέσπα στον Κυριάκο. Ανεβαίνει πάνω αυτός και αρχίζει τα σλάλομ.

«Από εδώ», του έλεγε ο Σταϊκούρας της οικονομικής πολιτικής, «από εκεί» ο Άδωνις που θα ξεφόρτωνε επενδυτές με τις μπουλντόζες.

Στην πρώτη στροφή ο Μητσοτάκης υποχωρεί από το κεκτημένο έδαφος του Τσίπρα για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%. «Δεν μπορώ να πειράξω το μαξιλάρι», έλεγε, αν και σήμερα πάει να σηκώσει 12 δισ. ευρώ από εκεί για τις τράπεζες.

Στη δεύτερη ξεφορτώνει τα δρομολογημένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Παρ’ την κάτω τη μεσαία τάξη, που την ίδια ώρα έβλεπε 16% πάνω το ρεύμα και ετήσια αύξηση 500 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Στην τρίτη στροφή ακυρώνει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και οι πιτσιρικάδες που δεν τα κάνουν μασούρι, κόβουν εξόδους, αγορές, σχέδια για το παρόν και το μέλλον.

Στην τέταρτη καταπίνει το μέρισμα για τρία εκατομμύρια πολίτες, που ως πέρυσι έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «είμαστε κατά της επιδοματικής πολιτικής εμείς στη ΝΔ» και ας επιστρέφει στην αγορά ενάμισι ευρώ από κάθε ευρώ επιδόματος.

Στην πέμπτη στροφή καταργεί την 13η σύνταξη, που επανέφερε ο Τσίπρας. Τέλος και τα χαρτζιλίκια από τους παππούδες.

Η αγορά παρακολουθεί τα σλάλομ και παραζαλίζεται. Οι τζίροι των εμπόρων πέφτουν ως 40%, κυρίως στην επαρχία.

Ο Κυριάκος, όμως, συνεχίζει.

Στην έκτη στροφή μπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Ε65, Πατρών-Πύργου, μετρό Θεσσαλονίκης και αεροδρόμιο Καστελίου παγώνουν. Μιλάμε για έργα που -και κατά το πρόγραμμα της ΝΔ- θα δημιουργούσαν 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλαν στο ΑΕΠ με 1,4%. Τζάμπα τα έγραφαν, ακριβά πληρώνουμε την απάτη τους.

Στην έβδομη στροφή οι επενδύσεις είδαν τον… Άδωνι με τα μάτια τους. Ας μην πούμε για τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ας πούμε για τους δύο ξένους επενδυτές που αποχώρησαν από το σχήμα υλοποίησης του έργου. Ας πούμε για τα μηδενικά έργα που έχουν ενταχθεί στον δήθεν αναπτυξιακό νόμο, τον οποίο ψήφισαν τον Οκτώβριο χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, και για τα μηδενικά κονδύλια από αυτόν. Ας πούμε για την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο β’ εξάμηνο του 2019. Ας πούμε για την ένταξη τριών μόλις έργων ΣΔΙΤ το β’ εξάμηνο του έτους, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο μισό της χρονιάς είχαν ενταχθεί εννέα έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Ας πούμε, ας πούμε…

Τι άλλο να πούμε; Τα πράγματα έδειχναν από καιρό προς τα που πάνε.

Το γ’ τρίμηνο του 2019 η οικονομία επιβράδυνε σε σχέση με το β’ τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,5% τον Δεκέμβριο του 2019, μεγάλη βουτιά είχε κάνει και τον Νοέμβριο.

Η απασχόληση και οι εξαγωγές έπεφταν και πέφτουν.

Όπως πέφτουν από τα σύννεφα όσοι πίστεψαν ότι ο Κυριάκος ξέρει να οδηγάει φεράρι, ενώ δεν μπορεί να τσουλήσει μια βέσπα στην ευθεία.

*Ο Κωνσταντίνος Αγόρης είναι δημοσιογράφος και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε το προηγούμενο άρθρο του Κωνσταντίνου Αγόρη

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει