Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε αχαρτογράφητα νερά και χωρίς σχέδιο

Γράφει ο Κώστας Ζαχαριάδης

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Είσαι σε ένα πευκοδάσος με 40 βαθμούς κελσίου… Βλέπεις μπροστά σου μια πολύ μικρή φωτιά και έχεις στο παγούρι σου λίγο νερό… Τι κάνεις; Σενάριο Α: Ρίχνεις το νερό στην μικρή φωτιά και προσπαθείς να την σβήσεις  στην αρχή… Σενάριο Β: Κρατάς το νερό γιατί έχει 40 βαθμούς και που ξέρεις τι θα γίνει σε μισή ώρα και παίρνεις την πυροσβεστική τηλέφωνο για να σβήσει τη φωτιά στο πευκοδάσος…

H κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να μην έχει κανένα συγκεκριμένο πλάνο για την οικονομία. Ούτε Plan A, ούτε Plan B, ούτε τίποτα. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», τα πενιχρά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, το επίδομα των 800 ευρώ, από το οποίο εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου κόσμου και των ανέργων, οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό, σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι στιγμές, βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση, και εάν δεν λειτουργήσουμε συλλογικά, αποτελεσματικά και προληπτικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ μεγάλων αναταράξεων, να μπούμε δηλαδή σε βαθιά ύφεση, βαθύτερη και από εκείνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της κρίσης χρέους και των μνημονίων, όταν χάσαμε πάνω από το 25% του ΑΕΠ μας.

Η χώρα που μόλις τον Αύγουστο του 2018 βγήκε από μια δεκαετή περιδίνηση μπαίνει σε νεες μεγάλες δοκιμασίες και αχαρτογράφητα νερά. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να είμαι μάντης κακών, ούτε θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό στην κοινωνία, τους επαγγελματίες και τις  επιχειρήσεις, αλλά πρέπει ως χώρα να αποκτήσουμε σχέδιο. Είναι εθνικό μας καθήκον να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, είναι εθνικό μας καθήκον να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία με κάθε μέσο, όπως κάνουν πολλά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και πάρα πολλά κράτη παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, που μαζί με τις εγγυήσεις της ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους. Εμείς προτείνουμε ένα κοστολογημένο και στοχευμένο πρόγραμμα λίγο που αγγίζει το όλο το φάσμα της οικονομίας και της αγοράς. Είναι απαραίτητη η δημοσιονομική επέκταση τώρα για να αποφύγουμε την απότομη δημοσιονομική συρρίκνωση μετά και να διασφάλίσουμε την ομαλή μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στην μετά το κορονοϊό περίοδο. Με απλά λόγια, χρειαζόμαστε ένα εμπροσθοβαρές και γενναίο πρόγραμμα για να κρατηθεί όρθια η οικονομία.

Οι περισσότερες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, κέντρων ερευνών και οικονομικών αναλυτών μιλούν για μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως θα δεχθούμε ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα από την καραντίνα και τη πανδημία λόγω της υψηλής εξάρτησής μας από τον τουρισμό. Τα ίδια εκτιμούν οι ξενοδόχοι, τα ίδια εκτιμά ο ΙΟΒΕ, τα ίδια επίσης και ο Economist. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει και τα ταμειακά διαθέσιμα, και την σχετική ενημέρωση, και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, γιατί δεν κινείται ανάλογα και γιατί δεν δίνει ισχυρή τονωτική ένεση στην οικονομία; Τι περιμένει;

Η απουσία δυναμικής απάντησης από την κυβέρνηση, όταν έχει όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι, είναι ξεκάθαρη απόδειξη πολιτικής ανεπάρκειας. Είναι απόδειξη προχειρότητας και αδιαφορίας, και είναι επικίνδυνο να έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση, ένα προβληματικό οικονομικό επιτελείο και έναν Πρωθυπουργό που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε τόσο κρίσιμες περιόδους. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% και ανεργία 22,3% για την Ελλάδα. Η χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Επιμένει η κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί την οικονομία πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή μήπως έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι είμαστε ουραγοί και αυτή η επιλογή μας βυθίζει ταχύτερα;

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΟ ARTHRO.GR 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει