Ενημέρωση με ένα κλικ

Η κυβέρνηση ακολουθεί την λογική «βλέποντας και κάνοντας»

Γράφει ο Αλέξης Χαρίτσης

Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, προτεραιότητα είναι να ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια στιγμή, η συντεταγμένη πολιτεία έχει καθήκον, εκτός από τη λήψη περιοριστικών μέτρων και την αδιαπραγμάτευτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, να λάβει εγκαίρως επαρκή μέτρα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν δεν δράσουμε τώρα, στοχευμένα και με σχέδιο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Καταστροφικές για την ίδια την κοινωνική συνοχή, καθώς η χώρα μας θα βρεθεί σε μία νέα πρωτοφανή δίνη ανεργίας, ύφεσης και περικοπών. 

Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, δεν επαρκούν τα ημίμετρα και η λογική του «business as usual».

Αυτή η συνειδητοποίηση υπαγορεύει τα φιλόδοξα και γενναία πακέτα κρατικού παρεμβατισμού που υιοθετούν ακόμα και κυβερνήσεις -όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες- που έως πρόσφατα βρισκόταν σταθερά προσηλωμένες στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μία διαφορετική λογική που συνοψίζεται στο «βλέποντας και κάνοντας».

Αντί να δράσει προληπτικά και να εφαρμόσει ήδη από σήμερα ένα συνολικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, παλινωδεί και λαμβάνει μέτρα με το σταγονόμετρο, αντιμετωπίζοντας την κρίση αποσπασματικά και όχι στην ολότητά της. 

Μια ματιά στο πρόσφατο έργο της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Από την μία πλευρά νομοθετούν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση που μειώνει το μισθό κατά 50%, αναδιαρθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Από την άλλη δεν κάνουν χρήση των δημοσιονομικών δυνατότητων που διαθέτουμε: όπως είναι γνωστό οι δαπάνες για τον κορονοϊό δεν μετρούν στον προϋπολογισμό, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν εξαλειφθεί, και το πιο σημαντικό από όλα, διαθέτουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυνατότητες λοιπόν υπάρχουν. Φτάνει να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την αποσπασματική και αναποτελεσματική λογική που διέπει τις αποφάσεις της. 

Από την πλευρά μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης καταθέσαμε πρόσφατα ένα συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», περιγράφουμε αναλυτικά τις εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία τώρα. Την αναγκαία ένεση ρευστότητας και ένα γενναίο πρόγραμμα ενισχύσεων και επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Τη  μισθολογική υποστήριξη των εργαζομένων και την υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των ευάλωτων ομάδων για τους επόμενους μήνες. Τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. 

Οι προτάσεις μας αυτές είναι άμεσα πραγματοποιήσιμες και κοστολογημένες σε 26 δισ. ευρώ. Συνολικά 50 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, εκ των οποίων 20 δισ. από το «μαξιλάρι» ασφαλείας και 30 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τη χώρα μας.

Επομένως το σχέδιο μας είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Αυτή τη στιγμή, απέναντι σε μια κρίση που είναι προδιαγεγραμμένη, μπορούμε να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια. 

Αν δεν το κάνουμε αυτό τώρα, θα πληρώσουμε τους δισταγμούς και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης στο πολλαπλάσιο. Αν δεν κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε την οικονομία τώρα, θα αναγκαστούμε να δανειστούμε αργότερα, με χειρότερους όρους και με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τότε είναι που θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μνημόνιο.

Η χώρα μας μόλις βγήκε από μία δεκαετή κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας στο έπακρο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις θυσίες του λαού μας να πάνε χαμένες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.

Πρέπει -και μπορούμε- να μείνουμε όρθιοι. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει