Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Agenda της 3ης Απριλίου

Τι περιλαμβάνει η agenda της ημέρας

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου (3/4) γιορτάζουν οι Ιλλύριος, Λύρος, Ιλλυρία, Λύρα.

H 3η Απριλίου είναι η 94η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 07:06 και δύση ηλίου στις 19:50 με διάρκεια ημέρας 12 ώρες και 43 λεπτά. Σελήνη 9,4 ημερών.

Ε’ Χαιρετισμοί: Ακάθιστος ύμνος

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

Νικήτα του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Μηδικίου (†824)
Ιωσήφ του υμνογράφου (†833)
Μαρτύρων Βιθυνίου, Γλαύκου, Δίου και Ελπιδοφόρου
Νεομαρτύρος Παύλου του Ρώσου, του απελεύθερου (†1683)
Οσίου Ιλλυριού, του εν τω όρει του Μυρσινώνος ασκήσαντος
Οσίου Νεκταρίου του Μπεζέτσκ
Οσίου πατρός ημών Σεραφείμ, του εκ Ρωσίας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αμαράντου Ρόδου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει