Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Agenda της 13ης Μαρτίου

Τι περιλαμβάνει η agenda της ημέρας

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, γιορτάζουν οι Λέανδρος, Μάριος και είναι οι Β΄ Χαιρετισμοί.

13η Μαρτίου είναι η 73η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ανατολή ηλίου στην Αττική στις 06:38 και δύση ηλίου στις 18:30 με διάρκεια ημέρας 11 ώρες και 52 λεπτά. Σελήνη 19 ημερών.

Σήμερα, είναι:

  • Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
    Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (13 Μαρτίου 2020) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει την σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

Β’ Χαιρετισμοί
Ακάθιστος ύμνος (Χαιρετισμοί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον) ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

-Ανακομιδή λειψάνων Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του -Ομολογητού (874)
-Πουπλίου επισκόπου Αθηνών († β΄αι.)
-Ιερομάρτυρος Μαρίου επισκόπου Σεβαστείας
-Μαρτύρων Αβίβου του Αιγυπτίου, Αφρικανού, Πουπλίου, Τερεντίου και Χριστίνης της εκ Περσίας
-Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Διονυσίου και Φρόντωνος
-Οσίας Ευφρασίας
-Οσιομάρτυρος Θεοκτίστου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει