Ενημέρωση με ένα κλικ

Μέχρι τον Ιουνίο οι υπογραφές για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 400 εκατομμυρίων ευρώ ενώ άλλα 200 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα

Εντός Μαΐου ή το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων τόσο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής όσο και για την χρηματοδότηση του έργου με τραπεζικό δανεισμό.

Εντός χρονοδιαγράμματος, αναμένεται η ολοκλήρωση και της πρώτης μικρής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου.

Αυτά ανέφεραν απόψε σε τηλεδιάσκεψη οι κ.κ. Ιωάννης Μάργαρης (αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ), Ιάσων Ρουσόπουλος (πρόεδρος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών), με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαχειριστή του 2019.

Οι συμβάσεις αφορούν τόσο τα καλώδια όσο και τους σταθμούς μετατροπείς. Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών SIEMENS – ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το οποίο αναμένεται χρηματοδότηση της τάξης των 300 με 400 εκατομμυρίων ευρώ ενώ άλλα 200 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα, αποτελώντας το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που υλοποιεί το έργο. Για τα υπόλοιπα αναμένεται η υπογραφή δανειακής συμβάσεως εντός Μαΐου με ελληνική τράπεζα.

Παράλληλα αναμένεται η λήψη απόφασης για την προκήρυξη διαγωνισμού για την είσοδο επενδυτή ή επενδυτών με μειοψηφικό ποσοστό στην Αριάδνη. Οι σχετικές συζητήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι σε εξέλιξη.

Οι ανάδοχοι έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία ακόμα και πριν την υπογραφή των συμβάσεων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μεγάλων διασυνδέσεων παραμένει ως τα μέσα του 2023.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μάργαρης δήλωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες για την υλοποίηση νησιωτικών διασυνδέσεων με τεχνικά και χρηματοοικονομικά εύρωστες εταιρείες του χώρου, οι οποίες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Το μοντέλο της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες εξετάζει, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ και για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More