Ενημέρωση με ένα κλικ

Λαγκάρντ: Υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη

«Μεγάλο το σοκ για την οικονομία, χρειάζεται δημοσιονομική δράση τώρα»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 και οι επιπτώσεις της συνιστούν «μεγάλο σοκ» για την οικονομία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο «whatever it takes» ό,τι απαιτείται για τη διάσωση της οικονομίας.

«Απαιτείται φιλόδοξη, συντονισμένη απάντηση με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής» ξεκαθάρισε η κ. Λαγκάρντ, μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να μην μειώσει τα επιτόκια, αλλά να ρίξει μόνο επιπλέον ρευστότητα στην αγορά μέσω στοχευμένων δημοπρασιών φθηνών δανείων.

Όπως εξήγησε, αν και ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανότατα προσωρινός, θα είναι αρκετά ισχυρός στην οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της, εάν χρειαστεί, με προτεραιότητα τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, διεμήνυσε, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί. Είναι η ώρα των κυβερνήσεων να δράσουν.

Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε μία υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, για πιο λόγο δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, υπερασπίστηκε το τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, τα οποία αποσκοπούν να περιορίσουν ισάριθμους κινδύνους οι οποίοι διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει