Ενημέρωση με ένα κλικ

400.054 οφειλέτες ρύθμισαν 4,63 δισ. σε έως 120 δόσεις

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η ηλεκτρονική επεξεργασία των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών οφειλών προς τα Ταμεία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για 400.054 οφειλέτες (ποσοστό 92,48%) από το αρχικό σύνολο των 432.550 αιτήσεων που υποβλήθηκαν και οι οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανήλθαν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στα 4.630.820.000 ευρώ.

Συνεπώς, απομένουν άλλες 32.496 αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση έδωσε «δεύτερη ευκαιρία» σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση μέχρι τις 31 Μαΐου του 2020. Ουσιαστικά πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει την αρχική αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι στην «αναμονή» για τη βεβαίωση των οφειλών τους, έτσι ώστε σε δεύτερο στάδιο να υποβάλουν τη δεύτερη αίτηση προς το ΚΕΑΟ.

Η πεντάμηνη παράταση

Επισημαίνεται ότι η παράταση της πεντάμηνης ρύθμισης μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2020 αφορά δύο εντελώς διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι 23.000 οφειλέτες οι οποίοι ενώ μπήκαν στη ρύθμιση τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της ήδη την έχουν χάσει, είτε επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις είτε επειδή δεν πλήρωσαν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του ΚΕΑΟ (Σεπτέμβριος 2019) προκύπτει ότι το συνολικό ποσό των οφειλών που αντιστοιχεί σε αυτές τις «χαμένες ρυθμίσεις» των 23.000 οφειλετών ανέρχεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 σε 370,7 εκατ. ευρώ.

Προσοχή! Για να αξιοποιήσουν την πεντάμηνη παράταση όσοι ανήκουν σε αυτή την πρώτη κατηγορία των οφειλετών θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουν όλες τις δόσεις που έχασαν μέσα στο 2019 και φυσικά να συνεχίσουν να πληρώνουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές τους εισφορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων γίνεται στο ΚΕΑΟ με τους ίδιους όρους με τους οποίους είχε γίνει και η αρχική αίτηση ένταξης στη ρύθμιση.

Στη δεύτερη κατηγορία των οφειλετών βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ έως τις 7 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε έως το τέλος του χρόνου να αρχίσουν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία των οφειλετών οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση, χωρίς δική τους ευθύνη, αλλά επειδή υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα υποδοχής και επεξεργασίας των στοιχείων τους, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία μέχρι τις 31 Μαΐου του 2019.

Ο νόμος για τη ρύθμιση προβλέπει ότι στο πρώτο στάδιο είναι απαραίτητη η ένταξη του ασφαλισμένου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ώστε να υπολογιστεί η νέα οφειλή με το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85% και στη συνέχεια να μπορούν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να ενταχθούν στο 2ο στάδιο της διαδικασίας που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών στο ΚΕΑΟ.

Η εικόνα των ρυθμίσεων

Από το σύνολο των 400.054 αιτήσεων που ήδη έχουν διεκπεραιωθεί, «μπήκαν» στα ταμεία του ΕΦΚΑ συνολικά 338,2 εκατ. ευρώ από τις μηνιαίες δόσεις και τις εφάπαξ πληρωμές των οφειλών. Από το σύνολο των 4,63 δισ. ευρώ οφειλών που ρυθμίστηκαν, τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν χρέη των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ, ενώ στον πρώην ΟΑΕΕ ρυθμίστηκαν οφειλές 1,66 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών ξεκίνησε στις 22 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, καθώς για λιγότερους από 30.000 οφειλέτες η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου του 2020.

Έντυπη έκδοση Ναυτεμπορικής

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει