Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις “Αναβαθμίζω το σπίτι μου”
Αναλυτικά οι εργασίες που χρηματοδοτούνται.
Σήμερα, Τετάρτη,12 Φεβρουαρίου του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχής στο πρόγραμμα “Αναβαθμίζω το σπίτι μου”, με άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους επείγονται να προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, αποπληρώνοντας τα σε έως και 84 δόσεις μέχρι το 2032 ή 2033.
Η δυνατότητα δίνεται σε περίπου 20.000 νοικοκυριά να λάβουν άτοκα δάνεια από 5.000 έως 25.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, αντίθετα με προηγούμενα, θα τρέξει μέσω τραπεζών. Δηλαδή, η αίτηση δε θα κατατεθεί μέσω πλατφόρμας, αλλά απευθείας στις τράπεζες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν με τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή, θα κριθεί εάν είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση.
Επίσης, το ύψος του δανείου καθορίζεται βάσει προσφορών και του προϋπολογισμού των εργασιών (υλικών, υπηρεσιών, εργασιών) από προμηθευτές, εργολάβους ή τεχνικούς συμβούλους/μηχανικούς. Η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως επτά χρόνια.
Βασικά χαρακτηριστικά του «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» είναι τα εξής:
1) Η αίτηση
Για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα:
- Αρχικά θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα.
- Εν συνεχεία θα πρέπει να προσκομίσει στα τραπεζικά ιδρύματα κάποια αποδεικτικά στοιχεία όπως τα τιμολόγια αγοράς προκειμένου να μπορέσει να πάρει το άτοκο δάνειο.
Διευκρινίζεται πως υποβάλλεται μια αίτηση ανά ΑΦΜ και για ένα ακίνητο.
2) Η δευτερεύουσα κατοικία
Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να λάβει μέρος στο «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» θα πρέπει να γνωρίζει πως η δευτερεύουσα κατοικία του δεν θα πρέπει να είναι μισθωμένη. Δηλαδή την οικία αυτή θα πρέπει να την χρησιμοποιεί ο ίδιος ιδιοκτήτης και να μην την έχει εκμισθώσει σε κάποιον άλλον. Και το άτοκο δάνειο χορηγείται μόνο για μια κατοικία.
3) Οι επιλέξιμες δαπάνες
Το πρόγραμμα καλύπτει συγκεκριμένες δαπάνες όπω :
- Την θερμομόνωση (εσωτερική/εξωτερική)
- Την τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης (ηλεκτρική αντλία θερμότητας, κλιματιστικές μονάδες inverter ενεργειακής κλάσης Α+ και πάνω)
- Την τοποθέτηση κουφωμάτων – υαλοπινάκων
- Την κατασκευή πράσινης στέγης
- Την εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής μόνιμης σκίασης ( όχι τέντες)
- Την εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης
- Την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές)
- Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ή μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ
- Την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα
- Τις εργασίες τοποθέτησης /Υπηρεσίες Τεχνικού συμβούλου – μηχανικού
4) Ποιοι μένουν εκτός
Ωστόσο στο «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες που έχουν ενταχθεί σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως στο Εξοικονομώ.
5) Το δάνειο και η μηνιαία δόση
Ο δικαιούχος του προγράμματος θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο σε διάστημα 3 με 7 ετών. Διευκρινίζεται πως και πριν από την ημερομηνία λήξης του δανείου μπορεί να γίνει η τυχόν μερική ή ολική εξόφληση χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση για τον τελικό αποδέκτη.
Επίσης επισημαίνεται πως εάν ο δικαιούχος του προγράμματος λάβει το ανώτατο ποσό που δικαιούται για δάνειο 7 χρόνων τότε η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 25% από τους ίδιους πόρους πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα μας και που λαμβάνει μέρος στο «Αναβαθμίζω το σπίτι μου».
Πάντως οι τράπεζες δεν αναμένεται να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες του προγράμματος προσημειώσεις ακινήτων και εξασφαλίσεις. Ωστόσο η τράπεζα θα αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου δανειολήπτη
6) Οι ενεργειακές παρεμβάσεις
Μέσα 18 μήνες από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι ενεργειακές παρεμβάσεις στα ακίνητα των δικαιούχων του προγράμματος αλλά και τα φορολογικά παραστατικά να έχουν εκδοθεί. Σημειώνεται δε πως η 31η Δεκεμβρίου του 2025 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στο πρόγραμμα και η 30η Ιουνίου του 2026 ορίζεται για την σύναψη σύμβασης δανεισμού.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις