Ενημέρωση με ένα κλικ

Πνευμονολόγος «Σωτηρία»: Οι ηλικιωμένοι κλαίνε, ζητούν να πάρουμε τηλέφωνο τους αγαπημένους τους

Η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για τη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στον κορονοϊό.

«Μένουμε κάθε μέρα εδώ δυνατοί κορωνοσκοποί», είπε η κ.Τσικρικά. Αναφερόμενη στην κατάσταση των νοσοκομείων είπε: «Στο νοσοκομείο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι εφημερίες έχουν γίνει κουραστικές, τόσο σωματικά που πάντα ήταν, αλλά και πολύ συναισθηματικά. Δεν είναι λίγες φορές που μπροστά μας εξελίσσονται ιδιαίτερα συγκινησιακές στιγμές. Για παράδειγμα σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, όταν ανακοινώνουμε το αποτέλεσμα του κορονοϊού, ή όταντα συμπτώματά τους είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολα καιχρειάζονται οξυγόνο. Επομένως θα πρέπει να μπουν στο νοσοκομείο. Κλαίνε, αγκαλιάζονται, μας ζητούν να πάρουμε τηλέφωνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τα χαιρετήσουν. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι μία καθημερινότητα και μας φορτίζουν συναισθηματικά», περιγράφει.

Αναφορικά με το εάν οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς, ανάλογα με την ηλικία τους, η γιατρός δηλώνει πως «δεν είμαστε σε στάδιο να επιλέγουμε».

«Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο τα άτομα τα οποία πιθανόν να είναι ηλικιωμένα ή να νομίζουν ότι έχουν κάποια συνοσηρότητα μεγαλύτερη. Φοβούνται ότι δεν θα λάβουν την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη να παραμένουν στο σπίτι. Με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος να έρθουν σε κάποιο προχωρημένο στάδιο», τόνισε.

Μιλώντας δε, για ένα από τα περιστατικά που τη συγκλόνισαν, είπε: «Με συγκλόνισε ο χαμός του 42χρονου συναδέλφου που κατέληξε. Στην είδηση κάθε θανάτου από Covid συγκλονιζόμαστε».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει