Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΟΥ: Είναι νωρίς ακόμα για «ανοσία της αγέλης»

Μόλις το 2% ή το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταρρίπτει την θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να διευκολύνει τη σταδιακή άρση του παγκόσμιου lockdown.

Όπως επεσήμανε ο ΠΟΥ, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσως το 2% ή το 3%, έχει αναπτύξει αντισώματα.

Ο ίδιος ο επικεφελής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Ένας λόγος που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα ο ΠΟΥ είναι ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τους ανθρώπους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό και ανέπτυξαν αντισώματα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό.

Σύμφωνα με τη Μαρία φαν Κερκχόφε, Αμερικανίδα λοιμωξιολόγο του ΠΟΥ, αρχικά πίστευαν στον Οργανισμό ότι το συγκεκριμένο ποσοστό των ανθρώπων που θα είχαν αναπτύξει αντισώματα στον νέο κορονοϊό θα ήταν μεγαλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για τους ειδικούς να μιλήσουν με βεβαιότητα.

Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σάντα Κλάρα, στην Καλιφόρνια, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η οποία κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα ανεπίσημα, αναφέρει ότι 50 έως 85 φορές περισσότεροι άνθρωποι, συγκριτικά με τα επίσημα στοιχεία, προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.

Η κομητεία Σάντα Κλάρα είχε 1.094 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 όταν διεξήχθη η μελέτη, αλλά οι εξετάσεις αντισωμάτων δείχνουν ότι μεταξύ 48.000 και 81.000 ατόμων είχαν μολυνθεί έως τις αρχές Απριλίου, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν εμφάνισαν συμπτώματα.

Παραταύτα, ακόμη και αυτά τα υψηλά ποσοστά σημαίνουν ότι σε ολόκληρο τον πληθυσμό της κομητείας, μόνο το 3% προσβλήθηκαν και ανέπτυξαν αντισώματα στον ιό.

Μια αντίστοιχη μελέτη στην Ολλανδία, στην οποία συμμετείχαν 7.000 πολίτες, επίσης διαπίστωσε ότι μόλις το 3% είχε αναπτύξει αντισώματα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει